Hlavní obsah

Soukromých lékáren bez poplatků přibývá

Soukromých lékáren, které ruší vybírání regulačních poplatků, aby tak zastavily odliv svých zákazníků do krajských lékáren, kde se od 1. února poplatky za recept neplatí, přibývá.

Článek

„Byli jsme nuceni přistoupit na to, že pokud pacienti nebudou chtít platit poplatky, zaplatíme je za ně. Forma bude stejná jako v krajských lékárnách, tedy dar,“ řekla v úterý Právu majitelka lékárny U Nemocnice v Pardubicích Kateřina Dostálková. Stejně nevybírá v městě poplatky už od pondělí lékárna v ulici Anežky České.

Dotázaní soukromí lékárníci odhadli v úterý pokles svých zákazníků o 30 až 50 procent proti minulému týdnu.

„V pondělí kolegové až tak velký úbytek lidí nezaznamenali, ale dneska je to horší. Chodí minimálně tak o padesát procent zákazníků méně než před týdnem,“ přiznal v úterý lékárník v Klášterní lékárně v Opavě, která je v těsném sousedství lékárny bez poplatků v místní Slezské nemocnici.

"Kdybych toto opatření neučinila, tak do měsíce neexistujeme"

Velké dilema řeší především soukromí lékárníci v sousedství lékáren spravovaných krajem. V Českých Budějovicích si pospíšila se zrušením poplatků lékárna Před Špitálem, která se nachází naproti vchodu do českobudějovické nemocnice.

„Kdybych toto opatření neučinila, tak do měsíce neexistujeme. Teď jen doufám, že alespoň vyděláme na provoz a že tento stav nebude trvat dlouho. Mám teď alespoň radost, že počet zákazníků stoupl, protože jsme levnější,“ řekla Právu majitelka zmíněné lékárny.

Ústavní lékárna při jihlavské nemocnici zažila největší nápor zákazníků v pondělí, v úterý se situace podle ředitele nemocnice Jana Procházky stabilizovala. Nával eliminovalo opatření sousední soukromé lékárny při Domě zdraví, kam lidé tradičně míří z ambulancí privátních praktiků s recepty.

I tato lékárna lidem 30korunové poplatky vrací. „Pokud bychom to nezavedli, bylo by to pro nás likvidační,“ vysvětlila ředitelka společnosti Kateřina Divišová.

Jedním z průkopníků vracení poplatků mezi soukromými lékárnami je síť lékáren Dr. Max, která kvůli obavě ze ztráty zákazníků zrušila poplatky centrálně už minulý týden. Jen ve středních Čechách má Dr. Max 12 poboček, a jak už Právo informovalo, zákazníkům stačí bezplatná věrnostní karta, aby jim v této lékárně poplatek za položku na receptu odpustili.

Poplatky chce zpět až 95 procent

Jestliže v ambulancích krajských nemocnic registrují stále nemálo pacientů, kteří přes zrušení třicetikorunových poplatků je nadále platí, v lékárnách je trend opačný: většina pacientů chce poplatky vracet, v Moravskoslezském kraji to v úterý spočítali už na 95 procent.

Výjimkou je Plzeňský kraj, kde složitější administrativa mnoho lidí od žádosti o vyplacení poplatku odrazuje. Navíc k jeho vyplacení může dojít třeba až po roce.

Potvrzuje se tak, že od zavedení poplatků byly ty v lékárnách lidem více proti srsti než u lékaře. „Myslím, že lékárníky nějakých třicet korun sponzorovaných krajem nepoloží, vynahradí si to jinde,“ postěžovala si žena vycházející z lékárny v Novém Městě nad Metují.

Spolu s přibýváním soukromých lékáren, které poplatky hradí ze svého, roste počet jejich kritiků. „Je to v každém případě ekonomická sebevražda. Když je nebudeme vybírat, dostaneme se do velkých problémů, když ano, odejdou nám pacienti a výsledek bude stejný,“ uvedl pardubický lékárník Jiří Zimák, který pracuje v lékárně U Kostelíčka.

„Je to bezpráví a zmatek, pohrdání zákony,“ řekl Právu lékárník ve Znojmě. „Není v pořádku, když jedni dotují z daní druhé, kteří mají na rozdíl od nich na dosah lékárny, kde se neplatí,“ poznamenal lékárník soukromé lékárny Alfa v Jičíně, kde nynější situaci na trhu s léčivy považují za učebnicový příklad nekalé konkurence.

Zřejmé je, že se současně zvyšuje napětí mezi soukromými a krajskými lékárnami. Konkurenční boj vyvrcholil už v pondělí ve Stodu, kde Státní ústav pro kontrolu léčiv uzavřel odpoledne lékárnu spravovanou krajem.

„Pan magistr má odpovídající vzdělání, chybí mu ale atestace, a ta je pro vedení lékárny nezbytná,“ připustil ředitel stodské nemocnice Vlastimil Bureš. Ředitel sehnal okamžitě náhradu a dnes, ve středu, už by lékárna měla být opět v provozu.

„Museli jsme od pondělí začít poskytovat bonusy, abychom měli šanci přežít proti krajské nemocniční lékárně na poliklinice, která je jenom přes cestu. Rozhodujeme se, jestli budeme kraj žalovat. Uvidíme, až jak budou vysoké naše ztráty,“ uvedla vedoucí privátní lékárny Avicena v Karviné-Hranicích.

Nápor v krajských lékárnách bez poplatků je i po dvou dnech trvalý. Lékárna Litomyšlské nemocnice musela přijmout kvůli darovacím smlouvám dvě administrativní pracovnice. „Lidé musí vystát frontu na darovací smlouvu a další u výdajového okénka,“ řekl ředitel nemocnice Libor Vylíčil.

„Nyní je to skutečně znát. Počet zákazníků se zdvojnásobil,“ řekl včera Právu šéf krajem spravované jičínské lékárny U Brány Zdeněk Turčín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám