Hlavní obsah

Soudy si nepůjčily spis a pak tvrdily, že to nejsou průtahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je možno za průtahy v soudním sporu považovat i to, když spolu dva soudy dostatečně nekomunikují a jeden druhému nepůjčí potřebný spis? Podle Nejvyššího soudu (NS) zní odpověď ano. NS také ve svém rozhodnutí apeloval na jednotlivé složky státu, aby spolu více spolupracovaly a předcházely tak zbytečnému natahování sporů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jedná se o letitou bolest české veřejné správy jako takové, kdy spolu jednotlivé složky státu nespolupracují, protože se nevnímají jako součást celku. NS se tímto rozhodnutím snaží přispět ke kultivaci fungování české justice a veřejné správy a k reálnému prosazení práva na přiměřenou délku řízení jako jednoho ze základních práv,“ konstatoval v rozhodnutí předseda senátu NS Pavel Simon.

NS se postavil na stranu firmy

Soudci NS své rozhodnutí postavili na případu firmy, která žádala odškodnění od ministerstva spravedlnosti za to, že v konkurzním řízení nebylo rozhodnuto v přiměřené době. Prvoinstanční soud uznal, že délku řízení trvající přes osm let nelze již hodnotit jako „přiměřenou“. Odvolací Městský soud v Praze ale rozhodl, že pokud se čekalo na spis z jiného soudu, nešlo o průtahy.

Nejvyšší soud zahltily bagatelní krádeže za nouzového stavu

Domácí

NS se však postavil na stranu firmy. „Stát má povinnost garantovat právo na přiměřenou délku řízení jako celek. Jinak řečeno, všechny dotčené státní orgány musejí postupovat tak, aby nebyl mařen účel určitého řízení a nebylo ohroženo právo jeho účastníků a projednání věci v přiměřené době. Je přitom lhostejno, zda jde o státní orgán, před kterým dané řízení probíhá, nebo o státní orgán, jehož součinnost je pro rozhodnutí jiné věci podstatná,“ zdůraznil soudce Simon.

Podle NS lze vyřešit i problém, kdy by zapůjčení spisu znamenalo komplikaci. Soudci totiž upozornili, že spis si mohou složky předat jen na krátkou dobu, mohou si pořídit kopii či opis jen podstatných částí nezbytných pro rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám