Hlavní obsah

Soudy musí rušit stovky jednání

Právo, Matěj Říha, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České soudy kvůli koronavirové hrozbě zavádějí nejrůznější mimořádná opatření. Aby se nemoc nešířila, hromadně ruší několik set březnových a také dubnových jednání a přesouvají je na pozdější termíny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudy také omezují přítomnost lidí uvnitř svých budov, kde justiční stráž může návštěvníkům měřit teplotu. Ti také musejí vyplňovat čestná prohlášení, že nebyli v rizikových oblastech nebo se vědomě setkali s nakaženými.

Největším českým soudem je pražský městský soud, kde se budou kvůli nouzovému stavu odročovat naplánovaná březnová jednání nejdříve na květen. Na stejný měsíc se budou rovněž nařizovat nová jednání. V mezičase se uskuteční pouze líčení, u kterých je to nutné kvůli zachování vazebních nebo jiných předepsaných lhůt.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Stejně postupovali v Plzni a podobně i Krajský soud v Brně, který s výjimkou neodkladných věcí zrušil jednání na následujících třicet dní. U soudů v Olomouci byla zrušena drtivá většina jednání.

Kontroly návštěv

Další opatření, které soudy napříč republikou zvolily, se týká vstupních kontrol. Do objektů některých soudů se veřejnost dostane jen poté, co předloží předvolání na daný den anebo prokáže jiný důvod návštěvy.

Návštěvník musí podepsat čestné prohlášení a také se u justiční stráže podrobit namátkové kontrole teploměrem. Kdo bude mít vyšší teplotu než 37,5 stupně, stráž ho dál nevpustí a oznámí to soudci.

Předseda pražského městského soudu Libor Vávra podřízeným doporučil nesetkávat se se zaměstnanci dalších soudů a omezit porady s osobní účastí. Zakázal také půjčovat taláry.

Některé soudy spadající pod pražský městský soud však v pondělí činnost příliš neomezily. Několik desítek jednání se konalo v největším pražském justičním areálu Na Míčánkách, kde sídlí několik obvodních soudů. I tam ale už museli přicházející splňovat zdravotní podmínky, aby byli vpuštěni dovnitř.

Soudy rovněž mnohdy nařizují zaměstnancům, aby pracovali z domova, a často omezují úřední hodiny. Dodržují tak doporučení, které už minulý týden vydalo ministerstvo spravedlnosti. Šéfka resortu Marie Benešová (za ANO) žádná nařízení či zákazy vůči českým soudům podle svých slov nechystá.

„Soudy jsou nezávislé. Dali jsme jim pouze doporučení, které visí na našich webových stránkách, a je tam podrobný návod, jak by měly postupovat. Je to ale na předsedech jednotlivých soudů,“ řekla v pondělí Právu Benešová.

Stav jednoho pacienta s koronavirem je velmi vážný, řekl Babiš

Koronavirus

Je podle ní jasné, že se některá jednání, kde jsou dané končící lhůty, musejí konat. „Abychom pak neplatili náhrady škod,“ dodala ministryně spravedlnosti.

Virus změnil také práci advokátů. Pokud to jde, pracují z domova, případně chodí na soudy. S klienty se scházejí jen v naléhavých a nejnutnějších případech. Přednost v tuto chvíli má komunikace přes telefon, e-mail nebo internet.

„Že bychom s tím měli nějaké bezprostřední problémy, tak to ne. Do budoucna se člověk může bát toho, že přijde smršť nařízených jednání,“ řekl Právu jeden z nejznámějších tuzemských advokátů Tomáš Sokol.

Slovenský soud uvalil vazbu na čtyři soudce a jednoho advokáta

Evropa

Advokáti jsou také jediní, kteří se v současnosti dostanou na návštěvu do věznice za trestanými nebo vazebně stíhanými klienty. I tam ale mají podle České advokátní komory chodit pouze v nutných případech, a pokud se cítí zcela zdrávi.

Advokátní komora také od pondělí zřídila speciální e-mail. Tam se mohou advokáti obracet v souvislosti s dopady vyhlášené karantény i případy, pokud koronavirus zasáhl je samotné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám