Hlavní obsah

Soudy musí před exekucí hledat na internetu předmanželské smlouvy

Právo, Josef Koukal

Od 1. července musí soudy před nařízením exekuce zkoumat, zda dlužník nemá uzavřenu předmanželskou smlouvu. Ta může být – i když nepovinně – veřejně přístupná na internetu v Seznamu listin vedeném Notářskou komorou. Vyplývá to z novely exekučního zákona, která první den prázdnin nabyla účinnosti. Majetek vyloučený smluvně do vlastnictví partnera dlužníka vymáhat nelze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco předtím museli manželé dokazovat, co patří kterému z nich, nyní to bude soud, který bude mít povinnost zjistit si, zda smlouva už nevisí v seznamu na veřejném portálu Notářské komory.

Ten funguje od 1. ledna loňského roku a v současné době obsahuje téměř pět tisíc smluv. Nahlížet do něj může každý občan, který má připojení k internetu a zná jméno, příjmení a datum narození alespoň jednoho z manželů, kteří spolu smlouvu uzavřeli.

Nyní se musí bránit vylučovací žalobou

Za třicetikorunový poplatek, který lze uhradit elektronicky i složenkou, se zájemce dozví, zda má daná osoba v seznamu vloženu smlouvu nebo rozhodnutí soudu, a její specifikaci. Její doslovný text ale nezjistí.

„Samotný text těchto listin vyhledávač nenabízí, nicméně lze se obrátit i s odkazem na vyhledání informace o dané listině na kteréhokoli notáře, který na žádost vydá opis takové listiny,“ řekl Právu zástupce tajemníka Notářské komory Václav Andrle. Za opis smlouvy notáři žadatel zaplatí 300 korun bez DPH.

Doposud se běžně vymáhá majetek obou manželů s tím, že chce-li partner dlužníka zachránit nějakou věc, kterou považuje výhradně za svou, musí ohledně ní podat vylučovací žalobu. Soud pak rozhodne, zda je příslušný majetek skutečně jen jeho.

„Z evidované listiny bude soud vycházet v zásadě tehdy, půjde-li o vydobytí dluhu ze závazku vzniklého po zápisu listiny do seznamu listin,“ upřesnila Kristýna Labohá z ministerstva spravedlnosti.

Právě zápis do seznamu má ten účinek, že v případě vyloučení části majetku do vlastnictví jen jednoho z manželů se může dotyčný kdykoli věřitelům, soudu i exekutorům bránit právě tím, že smlouva byla řádně zveřejněna a všeobecně dostupná. Bez ohledu na to, zda si ji dotyční vyhledali a přečetli.

Od poloviny roku je tedy už jen na obchodních partnerech či jakýchkoli jiných třetích osobách, aby si ve vlastním zájmu z veřejného seznamu zjistili, zda člověk, s nímž sjednávají obchod, má či nemá uzavřenou předmanželskou smlouvu.

Smlouva zabrání tahanicím při rozvodu

Zápis předmanželské smlouvy do seznamu není povinný. V případě, že ji partneři zveřejnit nechtějí, budou soudy postupovat jako doposud. V předmanželské smlouvě si mohou partneři ještě před svatbou upravit své vzájemné majetkové poměry.

Nejčastěji se smlouvy uzavírají v případech, kdy budoucí manželé přinášejí do svazku výrazně rozdílně velké majetky nebo naopak dluhy a chtějí se vyhnout tahanicím o majetek v případě rozvodu.

Smlouva může zahrnovat prakticky cokoliv, společný majetek lze zúžit vyjmutím části ve prospěch jednoho z partnerů nebo naopak rozšířit, je-li do společného jmění zahrnuto něco, s čím zákon nepočítá. Například věci, které jeden z partnerů získal darem nebo dědictvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám