Hlavní obsah

Soudci se bouří proti zahlcení, novela může prodloužit mnohá řízení

– Praha
Novinky, val

Členové soudcovské unie jsou rozhořčeni z novely o elektronických komunikacích, kterou před několika dny schválila vláda. Novela mimo jiné nařizuje přesun sporů o peněžité plnění vyplývající z telekomunikací z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na soudy. Ty se bojí, že budou přehlceny.

Foto: Profimedia.cz

Podle Soudcovské unie hrozí soudům zahlcení

Článek

V souvislosti s přesunem těchto sporů má dojít k převedení zhruba 100 úřednických míst na soudy, to je ale podle soudců málo. „Loni měl ČTÚ rozhodovat 120 tisíc sporů mezi uživateli a mobilními operátory,“ informoval prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník a upozornil: „Těžko lze říci, že na rozhodnutí takového objemu sporů bude stačit 100 úřednických míst.“

Upozornil navíc, že z daných 100 míst nemá být ani jedno soudcovské. Podle ČTÚ mělo být loni zhruba 9 tisíc sporů podrobeno tzv. rozkladu, kdy nastalo odvolací řízení, v němž musí rozhodnout výhradně soudce. Nemůže ho tak nahradit například vyšší soudní úředník.

Lichovník upozornil, že jen od roku 2009 zaznamenala unie v této sporné agendě nárůst objemu sporů průměrně zhruba o 22 procent, přičemž toto číslo je velmi nerovnoměrné. Někde došlo k nárůstu skoro o polovinu, například jeden z největších okresních soudů, okresní soud v Ostravě, musel podle něj propustit téměř všechny asistenty a ponechat si pouze zapisovatelky.

Zdlouhavá řízení se odrazí v jejich ceně

Kdyby teď došlo k nárůstu sporů, jednotlivá řízení budou podle něj zdlouhavá. Apeloval proto na poslance a senátory, aby vládní návrh nenechali projít. Navíc dodal, že s nimi změna ze strany vlády ani nebyla projednávána.

„Pokud bude novela přijata, bude mít výrazný dopad na účastníky řízení, a to i všech civilních řízení,“ doplnila viceprezidentka unie Daniela Zemanová. Podle ní se tak zvýšená délka řízení projeví i v jejich ceně.

Soudce Tomáš Novosad k tomu s odkazem na římské právo dodal, že by se soudce neměl zabývat maličkostmi a není důvod k tomu, aby přebíral spory od ČTÚ. Mají podle něj řešit daleko závažnější kauzy.

„Aby soudci mohli zodpovědně řešit tyto případy, nemohou být zahlceny stovkami tisíc sporů, které může velmi pohodlně řešit úřad a také o dost levněji,“ řekl s tím, že tento názor zastává i veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám