Hlavní obsah

Soud zrušil samoizolaci po návratu ze zahraničí

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Městký soud v Praze v tomto týdnu zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví týkající se povinnosti samoizolace po návratu ze zahraničí. Podle soudu nemá resort právo na nařizování samoizolace občanům. Toto slovo totiž právní řád nezná. Přitom zásadně omezuje svobodu pohybu. Současně dal úřadu čas do 1. listopadu opatření upravit.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Ilustrační foto

Článek

O kroku soudu v pátek informoval server Česká justice.

Soud verdikt vydal na základě doručeného návrhu na zrušení části opatření, které ukládá povinnost samoizolace po návratu z některých zahraničních zemí. Podle ženy, která návrh podala, takové nařízení není v souladu s českým právem a jde o porušení Listiny základních práv a svobod.

Ukazovat potvrzení o očkování hostinskému je na hraně, míní ústavní právník

Domácí

Zákon o veřejném zdraví, na jehož základě jsou protiepidemická opatření vyhlašována, podle ženy termín samoizolace nezná. Žena také uvedla, že samoizolace se podobá domácímu vězení, které se však ukládá za spáchání nějakého trestného činu.

Soud následně dal ženě za pravdu a zmíněnou část protiepidemického opatření zrušil.

„Městský soud v Praze nevylučuje možnost omezení základních práv a svobod opatřeními obecné povahy, avšak primární povinnost, která je adresátům těchto opatření ukládána, musí mít nezbytně zákonný základ, přičemž tyto povinnosti nemusí být nezbytně v daném zákoně upraveny výslovně,” uvedl soud v rozhodnutí.

Ministerstvo zdravotnictví má nyní čas opatření upravit. Soud totiž část opatření zrušil až k 1.listopadu.

Návrh školačky zpochybňující podmínky návratu do lavic soud smetl ze stolu

Domácí

„V dané věci je třeba přihlédnout k tomu, aby odpůrci byl poskytnut rozumný časový prostor, aby mohl tímto rozsudkem zrušené ustanovení ochranného opatření modifikovat tak, aby nadále nedocházelo k omezování základních lidských práv a svobod bez zákonného podkladu, popř. učinil jiná vhodná opatření. Zároveň však soud musel přihlížet i k tomu, že institut „samoizolace“ představuje zcela zásadní zásah do svobody pohybu, která je zaručena Listinou základních lidských práv a svobod, který nelze bez řádného zákonného podkladu tolerovat,” uvedl ke lhůtě soud.

V polovině týdne taktéž Městský soud v Praze k 27. říjnu zrušil povinnost vyplňovat při návratu ze zahraničí příjezdový formulář. Vláda prý podle soudu mimo jiné zasahuje do pravomoci všech občanů vstoupit na území České republiky. I v tomto případě může resort nařízení pozměnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám