Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu na průběh krajských voleb v Plzeňském kraji

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Volby do zastupitelstva Plzeňského kraje byly v pořádku. Krajský soud v Plzni v pátek zamítl žalobu poukazující na údajnou neregulérnost předvolební agitace, kterou podal kontroverzní politik Václav Prokůpek - ten neúspěšně kandidoval za Sdružení nestraníků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Návrh na neplatnost voleb není důvodný,“ stojí v odůvodnění rozsudku.

Verdikt soudu otevřel cestu k dokončení zamrzlých jednání o podobě nové krajské rady. V té určitě nebude vítězná ODS. Stejně jako předešlé čtyři roky ji povedou sociální demokraté a zatím není jasné, zda dvě nebo tři křesla neobsadí komunisté. ČSSD ale doposud preferovala tichou podporu KSČM.

Obě strany zřejmě zasednou k jednacímu stolu až po 15. listopadu, nové zastupitelstvo by se mělo sejít nejpozději 26. listopadu. „Jinak se budeme blížit variantě rozpočtového provizória, kdy by se rozpočet schvaloval až v lednu. Úřad už začíná tuto krajní možnost připravovat, ale rádi bychom se jí vyhnuli,“ řekl Právu pravděpodobně budoucí hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám