Hlavní obsah

Soud zamítl Pekárkovo dovolání, poslanec zůstane ve vězení

Aktualizováno

Poslanec Roman Pekárek, který byl odsouzen za korupci při prodeji pozemku, zůstane ve vězení, kde si odpykává pětiletý trest. Rozhodl o tom Nejvyšší soud (NS), který zamítl Pekárkovo dovolání jako neopodstatněné, informoval v úterý mluvčí Petr Knötig. Pekárek, který získal post coby náhradník po odchodu rebelujících poslanců, o něž se kvůli tomu nyní zajímá policie, zůstává i nadále zákonodárcem.

Foto: René Chvalina, Právo

Poslanec Roman Pekárek při nástupu do vězení.

Článek

"Dle Nejvyššího soudu byla trestná činnost prokázána," uvedl Knötig. V pořádku je prý jak právní kvalifikace činu, tak uložený trest. Pekárek se teoreticky ještě může obrátit se stížností na Ústavní soud, musel by ale argumentovat porušením svých základních práv.

Soudy Pekárkovi uložily kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci pokutu 250 000 korun a zákaz působení v samosprávě. Na mandát poslance se však zákaz nevztahuje.

Podle obžaloby Pekárek (dříve ODS) jako kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za miliónový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní parcely pronajímá k zemědělským účelům.

Kromě Pekárka zatím žádný český úřadující poslanec k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl. Bývalý sociální demokrat David Rath je kvůli podezření z korupce ve vazbě, na soud čeká.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec Pekárek nastoupil do vězení

Poslanec Roman Pekárek, který byl odsouzen za korupci, nastoupil v pondělí ve 14:30 do vazební věznice v Hradci Králové. Má si odpykat pětiletý trest za to, že...

Výběr článků

Načítám