Hlavní obsah

Soud zakázal další krajské lékárně nevybírání poplatků

Právo, Pavel Karban
Nový Jičín
Aktualizováno

Také lékárna Nemocnice v Novém Jičíně musí od dnešního dne opět od pacientů vybírat třicetikorunové poplatky za položky na receptu. Předběžným opatřením, o které požádal kvůli nekalé soutěži místní lékárník Stanislav Rovan, o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

(Ilustrační foto)

Článek

Moravskoslezský kraj proplácí třicetikorunové poplatky ve svých zdravotnických zařízeních od letošního února. Doposud lidé na poplatcích v krajských nemocnicích a lékárnách ušetřili zhruba 10 miliónů korun.

Už v březnu podal žalobu proti nekalé soutěži Slezské nemocnice v Opavě lékárník Marek Hampel. Krajský soud jeho návrhu vyhověl a dokonce nadvakrát zakázal nemocnici jakkoliv hradit nebo lidem jinak proplácet poplatky v nemocniční lékárně.

Válka začíná

Nyní uspěl u soudu i Rovan, majitel Lékárny U Bílého anděla. "Jsem rád, ale je to jen první bitva. Válka teprve začíná,“ sdělil dnes odpoledne, krátce poté, co obdržel rozhodnutí soudu.

Podle Hampela, předsedy Grémia majitelů lékáren se musí novojičínská nemocnice zdržet nabízení nejen trojstranných dohod, které by vedly k úhradě poplatků za pacienty, ale všech postupů, které by umožňovaly kraji nebo nemocnici hradit za lidi třicetikorunové poplatky.

Rozhodnutí soudu včera dostal nejen Rovan, ale i novojičínská nemocnice. "V lékárně už visí informace pro pacienty, že uzavírání trojstranných dohod je v této lékárně od dnešního dne pozastaveno,“ sdělila mluvčí kraje Šárka Vlčková s tím, že zítra budou o situaci v lékárně Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně jednat krajští radní.

Hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) i jeho náměstek pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM) jsou dnes služebně mimo severní Moravu a Slezsko. Ještě před vydáním soudního rozhodnutí o předběžném opatření ale Konečný slíbil, že kraj, potažmo nemocnice, bude nařízení soudu respektovat. "V každém případě se ale nemocnice proti rozhodnutí odvolá,“ naznačil náměstek hejtmana, jaké kroky kraj zvolí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám