Hlavní obsah

Soud vyhověl Bavorsku, české vydání Mein Kampfu bylo nezákonné

Praha

Pražský městský soud v pátek rozhodl, že nakladatelství KMa s.r.o. musí stáhnout z prodeje a znehodnotit veškeré knihy nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Žalobu na nakladatelství podalo Bavorsko, neboť autorská práva k publikacím drží tamní ministerstvo financí. Žalobu Bavorsko podalo pro údajně neoprávněné vydání díla Mein Kampf. Proti rozhodnutí se lze odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Článek

Žalobou proti KMa se Bavorsko domáhá toho, aby firma stáhla z prodeje a znehodnotila výtisky knih "Adolf Hitler - Mein Kampf: očima dneška: rešerše - citace - komentáře" a "Adolf Hitler - Druhá kniha (nepublikované pokračování Mein Kampfu) očima dneška: podle amerického vydání editora a objevitele rukopisu Gerharda L. Weinberga z roku 2003: rešerše, citace, komentáře".

V obou případech jde podle právní zástupkyně Bavorska Petry Schinnenburgové o Hitlerův spis, na nějž se vztahují autorská práva. Například v prvním případě je prý kniha pouze doplněna o poznámky, které podle dřívějšího vyjádření Schinnenburgové "nemají žádný význam". Podle advokátky jde Bavorsku o to, aby "idea Mein Kampfu nebyla na trhu".

Autorská práva skončí v roce 2015

Deník Lidové noviny loni v prosinci uvedl, že knihy, kterých se žaloba týká, byly na pultech řetězce Levné knihy. Dříve spadal pod KMa, pak se ale Levné knihy osamostatnily, napsal deník.

Bavorsko získalo autorská práva na dílo německého diktátora krátce po druhé světové válce od vítězných mocností. Jejich platnost vyprší 70 let po smrti autora, tedy v roce 2015. Jejich správou bylo pověřeno bavorské ministerstvo financí, které po celou dobu zatvrzele odmítá povolit - a to i pro vědecké účely - vydání spisu. Hitler jej sepsal v roce 1924 ve věznici, kde si odpykával trest po nezdařeném nacistickém puči v Mnichově o rok dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám