Hlavní obsah

Konec. Soud pustil neočkované do restaurací

Aktualizováno

Další těžkou ránu zasadil opatřením ministerstva zdravotnictví omezujícím provoz restaurací či ubytování v rámci boje proti pandemii koronaviru Nejvyšší správní soud (NSS). Zrušil totiž mimořádné opatření, podle něhož měli zapovězený vstup do stravovacích podniků, klubů, ale i do krátkodobého ubytování lidé bez dokončeného očkování nebo po prodělané nemoci.

Soudce Nejvyššího správního soudu Petr MikešVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soudci nechali opatření z 29. 12. 2021 v platnosti ještě týden, poté přestane platit.

Podle předsedy senátu NSS Petra Mikeše nemělo ministerstvo pro omezování služeb oporu v pandemickém zákoně.

„Ministerstvo nemá oporu pro omezování tohoto typu provozoven v tzv. pandemickém zákoně, nejde-li o technická opatření, jako je například používání dezinfekce či rozmístění míst k sezení. Jejich činnost by ministerstvo mohlo omezit jen podle zákona o ochraně veřejného zdraví, nicméně to jen vůči osobám podezřelým z nákazy,“ vysvětlil Mikeš s tím, že podezřelým z nákazy nemůže být bez dalšího každý. To by bylo myslitelné pouze za situace, kdy by byla celá ČR označena za ohnisko nákazy.

Cílem opatření však nemůže být nepřímo donutit občany k očkování
soudce NSS Petr Mikeš

Stát nesmí lidi nutit do očkování

Soud také upozornil s odkazem na argumentaci ministerstva, že cílem opatření v této podobě nemůže být to, aby občané byli nuceni do očkování, které je dobrovolné.

„Cílem opatření však nemůže být nepřímo donutit občany k očkování. Tím by se totiž z dobrovolného očkování stalo prostřednictvím mimořádného opatření očkování povinné, neboť osobám neočkovaným by nezbývalo nic jiného než se nechat naočkovat, pokud by chtěly běžně žít,“ zdůraznil Mikeš.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš označil opatření, které zakazuje neočkovaným chodit do restaurací, za nezákonné.

K týdenní lhůtě, která nyní vstoupila v platnost, soud přistoupil vzhledem k aktuální epidemické situace, jejíž zvládání je podle verdiktu v rukou moci výkonné, nikoli soudní.

Tři možné scénáře

„Ministerstvo má za stávající legislativy tři možnosti. Buď vyhodnotit situaci tak, že situace je tak špatná, že každého je možné považovat za podezřelého z nákazy, nebo se obrátit na vládu, aby vyhlásila nouzový stav. A samozřejmě je tu možnost, že tuto oblast ponechá bez regulace,“ řekl Mikeš.

NSS chyboval, když neřešil námitku k uznávání protilátek, rozhodl Ústavní soud

Domácí

„Ministerstvo zdravotnictví by za současného znění pandemického zákona obdobnou úpravu mohlo přijmout jen tehdy, pokud by byly naplněny podmínky zákona o ochraně veřejného zdraví. Muselo by tedy tvrdit a prokázat, že podezřelým z nákazy může být každý na území ČR. Pokud tyto podmínky splněny nejsou, pak je na vládě, aby rozhodla, zda je bez této regulace schopna pandemii zvládat nebo zda tomu tak není, a při splnění dalších podmínek to je důvod pro vyhlášení nouzového stavu a přijetí obdobné regulace prostřednictvím krizového opatření vlády,“ dodal Mikeš.

Válek: Novela pandemického zákona by to umožnila

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nejprve hodlal verdikt komentovat na tiskové konferenci vlády. Na plénu Sněmovny, která se zabývá novelou pandemického zákona, se ale k rozsudku vyjádřil s tím, že právě proto je potřeba normu přijmout. Její projednávání obstrukcemi komplikují poslanci SPD.

V případě, že by už platila novela pandemického zákona, by současná situace podle Válka nenastala. „Toto opatření by bylo nenapadnutelné,“ řekl Válek na plénu.

Na žádost redakce Práva o vyjádření reagoval Válek podrážděně. „Nemůžete,“ odvětil znatelně rozladěný ministr na dotaz reportéra, jestli může položit dotaz. Již v sobotu ale Novinkám sdělil, že vstup do restaurací pro neočkované je v České republice ve hře.

Válek už má jasno. Otevře restaurace neočkovaným

Koronavirus

Soud řeší i další žaloby

Soud ke zrušení opatření přistoupil na základě žaloby ženy z Brna. Zrušená ustanovení zákazníkům zakazují vstoupit do provozoven stravovacích služeb, hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubů a diskoték, heren a kasin a využít krátkodobých a rekreačních ubytovacích služeb, pokud nesplní podmínky, které ministerstvo označuje jako tzv. bezinfekčnost. Těmito podmínkami jsou buď ukončené očkování, nebo prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech. Pouze výjimečně je možné prokázat se i PCR testem.

NSS má na stole už další žaloby na platná opatření a není vyloučeno, že i je z podobných důvodů zruší.

Reklama

Výběr článků

Načítám