Hlavní obsah

Soud přiřkl katedrálu sv. Víta církvi

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 1 v úterý rozhodl, že katedrála sv. Víta a přilehlé nemovitosti patří církvi. Spor státu a církve se táhne už třináct let. Soudkyně zopakovala svůj rozsudek z roku 1994. Podle rozhodnutí soudu by kromě katedrály do vlastnictví církve měla spadat celá Vikářská ulice s kanovnickými domy až po Nové proboštství, dále Prašná věž a kaple Všech svatých.

Článek

Žalobu na určení vlastnictví katedrály sv. Víta s přilehlými nemovitostmi (domy ve Vikářské uličce) a dalších starobylých sakrálií v areálu Pražského hradu (kapli sv. Anny a baziliku sv. Jiří s pozemky) podala v prosinci 1992 Náboženská matice spolu s dalšími církevními subjekty.

Rozhodnutí soudu přivítal kardinál Miloslav Vlk. Považuje to za dobrý signál začínající serioznosti práce českých soudů a vítězství spravedlnosti i za znamení naděje, že dojde také na odstranění dalších nespravedlností spojených s komunistickým režimem. "Je to jasná odpověď všem, kteří hlásali podle komunistické frazeologie, že katedrála patří všemu lidu," řekl v úterý katolický primas Vlk.

Za nesmyslné označil názory, že církev může národní kulturní poklad zcizit, "odvést do Vatikánu". Vlk před několika lety vyjádřil ochotu katedrálu darovat národu. "Tehdejší vláda a její premiér Václav Klaus to odmítli, chtěli věc řešit zákonem, to jsem však já nemohl přijmout. Dnes doba naší ochoty minula," prohlásil.

"Jsme rádi, že je třináctileté martyrium už snad u konce," poznamenal kardinál Vlk na adresu procesu a úsilí některých politiků, kteří podle něj spravedlivé řešení brzdili. Připomněl, že celkové majetkové narovnání mezi státem a církví však ještě stále neexistuje.

Politici zdrženlivě

"Rozhodnutí soudu respektujeme, nicméně se proti němu odvoláme," řekl Novinkám mluvčí Hradu Petr Hájek. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) novinářům řekl, že si nechá vypracovat právní rozbor. "V tuto chvíli na to nemám definitivní názor," uvedl předseda vlády.

Šéf lidoveckých poslanců se spíše klonil na stranu církve. "Pokud jsem viděl já některé právní výklady, tak už to říkaly od začátku, že katedrála patří církvi. Mně nezbývá než respektovat to rozhodnutí," řekl.

Soud: Nemovitosti patří církvi

"Nemovitosti vlastní ti, kdo je vlastnili před vládním nařízení z roku 1954," uvedla soudkyně Libuše Fritzová.

Vláda v roce 1954 rozhodla, že se správcem nemovitostí stává stát. Tento právní akt byl dosud vnímán tak, že se stát stal zároveň i vlastníkem. "Formulace vládního nařízení je natolik neurčitá, že ke změně vlastníka na jeho základě dojít nemohlo," vysvětlila ale soudkyně.

Právník církve Petr Zderčík úterní rozsudek uvítal: "Stačí se na ty budovy podívat, abyste viděli, že je stát k ničemu nepotřebuje, je snad normální, že kostel patří církvi".

Podle něj chtěl stát v roce 1954 skutečně nemovitosti vyvlastnit. Neudělal to přímo, ale prostřednictvím takzvaného simulovaného právního aktu. "Jde o akt se zakrytým úmyslem, a takový právní akt nemůže být platný a nemůže být důvodem ke změně vlastníka," řekl Zderčík.

Stát se proti rozsudku odvolá

Počátkem roku 1996 byl spor o určení vlastníka katedrály a dalších objektů na Pražském hradě rozdělen na dva. Jeden se týkal pouze katedrály a přilehlých nemovitostí, druhý kaple sv. Anny a baziliky sv. Jiří. Nejvyšší soud v roce 2000 definitivně potvrdil, že církvi nepatří ani kaple, ani bazilika.

Verdikt o klenotu české kultury zatím není pravomocný. Správa Pražského hradu a Úřad pro zastupování státu (ÚPZS) ve věcech majetkových se na místě odvolaly. Nevylučují, že spor se dostane k Nejvyššímu, připadně i Ústavnímu soudu. "Právní zástupci ÚZSVM učiní v tomto případu veškeré zákonem dostupné možnosti ve prospěch státu," píše se v prohlášení ÚPZS.

Anketa

Komu by měla podle vašeho názoru patřit katedrála sv. Víta?
Státu
79,4 %
Církvi
20,6 %
Celkem hlasovalo 6680 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám