Hlavní obsah

Soud: Kavanovi patří od ČT nejen omluva, ale i odškodné

– PRAHA
Právo, ČTK, vac

Někdejší ministr zahraničí Jan Kavan si může ponechat odškodné od České televize ve výši 100 tisíc korun, které mu na základě soudních verdiktů z roku 2002 televize vyplatila loni na podzim. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud.

Článek

Kavan podal na ČT žalobu na ochranu osobnosti kvůli reportáži z července 2001, podle které začátkem 90. let nezaplatil clo za auto dovezené z Velké Británie.

Jak prvoinstanční, tak odvolací soud mu již v roce 2002 přiznaly omluvu a odškodné. To, že se ČT musí Kavanovi omluvit, potvrdil loni v říjnu Nejvyšší soud, na který se televize obrátila s dovoláním. Omluvu ČT odvysílala letos v dubnu.

Rozhodnutí o výši odškodnění ale Nejvyšší soud zrušil a městskému soudu uložil, aby zjistil, jak vážnou újmu Kavan utrpěl, a podle toho znovu rozhodl o případné finanční satisfakci.

Vypovídal i šéf Sněmovny Zaorálek

O tom, jak vážné problémy v jeho politické kariéře Kavanovi televizní reportáž způsobila, vypovídala před soudem řada svědků, většinou Kavanových stranických kolegů, mimo jiné poslanec a tehdejší předseda pražské organizace ČSSD Karel Šplíchal či exministr zdravotnictví Ivan David, ale i pracovníci ministerstva zahraničních věcí, včetně českého velvyslance při OSN Hynka Kmoníčka.

Na žádost České televize ve středu svědčil i předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten uvedl, že Česká televize i Nova vedly proti Kavanovi, známému svými důsledně levicovými postoji, mnohaletou mediální kampaň.

Kavan je potěšen

Na základě všech výpovědí pak soudkyně Dagmar Stamidisová rozhodla, že se Kavanovi podařilo dokázat, že mu reportáž ČT způsobila újmu, a stotisícové odškodnění potvrdila jako přiměřené.

"Potěšilo mě, že mi soud dal zcela za pravdu a uznal moje návrhy. Kdyby si v ČT ověřovali fakta, nemuseli o mě zveřejnit řadu lží," řekl ve středu Právu Kavan, který léta pracoval jako novinář. Jak dále vysvětlil, údajně pašované auto bylo staré a zároveň součástí jeho majetku, nepodléhalo tedy klasickým celním poplatkům.

Středeční verdikt ale dosud není pravomocný, protože podle vyjádření právního zástupce ČT se proti němu televize odvolá k pražskému vrchnímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám