Hlavní obsah

Soud by ukázal, kde je pravda, tvrdí Hasenkopf o sporu kvůli amnestii

Právo, Josef Koukal

Hradní právník Pavel Hasenkopf promluvil s Právem o prezidentské amnestii. Nedávno prohlásil, že se na znění amnestie podílelo ministerstvo spravedlnosti. Šéf resortu Pavel Blažek (ODS) však jeho slova odmítl a pohrozil Hasenkopfovi právními kroky.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Amnestovaní vězni opouštějí věznici ve Stráži pod Ralskem.

Článek

Ministr Pavel Blažek se ve čtvrtek vyjádřil k sedmi různým vašim výrokům pro různá média. Tvrdí, že nepředkládáte žádné důkazy o tom, že by se ministerstvo spravedlnosti jakýmkoli způsobem podílelo na přípravě amnestie. Vy však v diskusi na vlastním facebookovém profilu naznačujete, že důkazy máte. Máte, nebo nemáte?

Podívejte, já myslím, že z toho už si každý udělá názor sám, jak to v podstatě bylo. Ostatně pan ministr také nemá žádné důkazy a nevím, kde bere tu jistotu, že to opravdu nevzniklo někde na jeho úřadě. Jestli opravdu může ručit za všechny stovky lidí, které má v resortu, že to nikdo z nich nebyl. Já jsem samozřejmě neřekl, že to napsal přímo sám ministr Blažek.

Jednomu z diskutujících jste odepsal, že byste do toho nešel, pokud byste si nebyl jistý...

Vidím, že to bedlivě čtete. Já v tuto chvíli opravdu nechci odkrývat karty.

Byl byste tedy pro to, aby se tím zabýval soud?

Pokud se tím bude zabývat soud, pak je to samozřejmě ten nejspolehlivější způsob, jak se tento národ může dozvědět, jak to skutečně bylo. A pan ministr ušetří za soudní poplatek.

To znamená, že by proběhly ony právní kroky, o nichž stále hovoří ministr Blažek – ovšem stále neřekl, zda na vás podá žalobu…

Já jsem pana ministra Blažka ještě dnes neměl čas přečíst…

Stále opakuje, že vůči vám zvažuje právní kroky. Vy byste udělal totéž? Respektive pokud nepodá žalobu on, podáte ji vy na něj?

Já nejsem v pozici, kdy bych mohl na pana ministra podat žalobu, protože k tomu nemám právní titul. Za co bych ho žaloval?

Za to, že o vás říká, že lžete, například.

To je sice svým způsobem nepravda, ale je to tak slabý výrok v našem prostředí, že to bychom se museli žalovat úplně všichni. On to asi řekl trošičku v rozrušení, ale to zdaleka nemá tu sílu, jakou mě minulý týden dehonestoval pan kancléř.

Který výrok kancléře Vratislava Mynáře máte na mysli?

Řekl, že jsem něco udělal, a ona to vůbec není pravda.

Jak na vás vůbec působí to, že se dohadujeme, kdo napsal prezidentskou amnestii? To není úplně standardní postup.

Podívejte, já jsem zcela otevřeně ukázal svou verzi, nemám důvod se za ni stydět a jsem si jist, že by se pod ni (původní verzi amnestie, pozn. red.) nemusel stydět podepsat jakýkoli prezident. Pokud někdo má problém s tou amnestií, která byla přijata, tak je to jeho problém, ne můj.

Co by ale na autorech amnestie vůbec mělo být tajného?

Máte pravdu. Já vám říkám, že pokud bych tím autorem byl já, neměl bych problém se postavit a říct: autorem jsem já. Ale já jsem to nebyl.

Jestliže jste na úvod řekl, že byste byl rád, kdyby věc posoudil soud a národ se dozvěděl, jak to bylo, jak by se to k tomu soudu mělo dostat? Tedy pokud vás pan ministr nezažaluje.

Pokud by mě pan ministr zažaloval, došlo by k předkládání důkazů, a tam by se ukázalo, která strana jaké důkazy má.

A vy byste – ptám se podruhé – pana ministra nežaloval?

Pokud chce, abych ho zažaloval, ať zkusí své výroky ještě trochu zesílit.

A uvítal byste to?

Neříkám, že bych to uvítal. Myslím, že jsou i jiné způsoby, jak by to mohlo vyjít najevo. Nechtěl bych ale v tuto chvíli předjímat, co se bude dít v příštích dnech či týdnech. Pokud ale někdo říká, že autorem jsem já, je to jediný způsob, jak se očistit, pokud vyjde najevo, kdo skutečným autorem je.

Vy jste tedy přesvědčen, že v oněch zhruba 14 dnech, kdy jste předložil svůj návrh a poté se k vám vrátila přepracovaná verze, mělo dokument na stole ministerstvo spravedlnosti?

Na mém facebookovém profilu je návrh, o kterém jsem přesvědčen, že vznikl na ministerstvu spravedlnosti. Ten vytiskněte, položte před ministra Blažka a zeptejte se ho, zda může odpřisáhnout, že ho ministerstvo spravedlnostinikdy nevidělo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám