Hlavní obsah

Součková navrhuje 7 variant rekonstrukce Motola

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedm variant má rekonstrukce dětské části pražské Fakultní nemocnice Motol. Příslušný materiál by vláda měla projednat ve středu 10. března. Finanční náročnost je podle toho, která z variant by byla přijata od jedné do 17 miliard korun.

Foto: Zdeněk Němec

Hana Tomáš Briešťanská se stala absolutní vítězkou ankety Aplaus.

Článek

"Dávám přednost variantě, kterou navrhuji jako nejvýhodnější, a to rekonstrukci dětského areálu v celkové výši 4,5 miliardy korun," řekla Právu ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Marie Součková. Uvedla, že varianta, která by stála nejvíc peněz, předpokládá výstavbu zcela nové budovy, takříkajíc na zelené louce s tím, že stávající budova dětské kliniky by byla demolována. Stálo by to ale zhruba 17 miliard korun.

Varianta, kterou navrhuje Součková, má tři etapy. V první, která by byla zahájena okamžitě, má být vybudováno nové energocentrum, podzemní koridory a provedena rekonstrukce jednoho křídla. Celkové náklady na první etapu, v níž by byly odstraněny havarijní stavy, představují 1,337 miliardy korun, z toho dotace ze státního rozpočtu 1,069 miliardy a vlastní zdroje nemocnice 268 miliónů korun.

Návazně na to by začala druhá a třetí etapa s náklady 2,727 miliardy a 1,14 miliardy korun. V obou by se budova rekonstruovala, přistavila nová křídla, laboratorní trakty včetně lékárny atd.

V nemocnici likvidují havárie

Také ve čtvrtek se v Motole intenzivně pracovalo na odstraňování pondělní a úterní havárie, kdy praskly stoupačky vody na dětské chirurgii a vzedmula se podlaha v chodbě, kudy se vozí dětští pacienti na a z operačních sálů.

V důsledku této havárie muselo být 13 malých pacientů z jednotky intenzivní péče a kojeneckého oddělení evakuováno do náhradních pokojů. Nemocnice ale péči neomezila a dál přijímá na plánované operace všechny objednané pacienty.

Reklama

Související články

Vláda oddálila pomoc nemocnici v Motole

Ministři na svém nočním zasedání, které skončilo hodinu po půlnoci, odložili rozhodnutí o rekonstrukci dětské části pražské Fakultní nemocnice Motol....

Výběr článků

Načítám