Hlavní obsah

Soláry byly zneužity k tunelování, řekla u soudu šéfka ERÚ Vitásková. Vinu odmítá

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Jakoukoli vinu na údajném velkém solárním podvodu odmítla v pátek u brněnského krajského soudu předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Státní zástupce přitom pro ni požaduje trest devíti let vězení. Skupina obžalovaných včetně dvou majitelů solárních elektráren a pracovníků ERÚ měla podle obžaloby způsobit státu škodu ve výši několika set miliónů korun. Podle Vitáskové je proces jen snahou zbavit ji funkce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéfka ERÚ Alena Vitásková před soudem v Brně

Článek

„Celý případ je jen součástí tlaku na mou osobu, abych se vzdala funkce. Fotovoltaické elektrárny byly totiž využité k tunelování státu. I Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že podpora těmto obnovitelným zdrojům byla nastavena nehospodárně,“ prohlásila ve své závěrečné řeči Vitásková.

V kauze jde o dvě solární elektrárny synů miliardáře Zdeňka Zemka. Ty dostaly licenci 31. prosince 2010 jen pár hodin předtím, než se o polovinu snížily výkupní ceny elektřiny. Proto mají obě elektrárny garantovanou cenu 12 150 korun za megawatthodinu elektrické energie dodané do veřejné sítě. Podle vyšetřovatelů přitom elektrárny na konci roku nesplňovaly podmínky pro udělení licence.

Pokud by ale zařízení získala povolení až v roce 2011, dostaly by elektrárny za každou megawatthodinu jen 5500 korun.

Měla mařit přezkum udělení licencí

Do ERÚ Vitásková nastoupila na začátku srpna 2011, kdy ji do úřadu dosadila vláda tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Sporným dvěma fotovoltaickým elektrárnám na Chomutovsku byly sice licence vydány měsíce před jejím nástupem do funkce, žalobce ale tvrdí, že už ve funkci ředitelky zmařila přezkumné řízení, v němž mohly být licence elektrárnám odebrány.

„Starala jsem se s plnou odpovědností za celý úřad. Nikdy jsem žádnému úředníkovi nedala pokyn, jak má rozhodnout, a žádné přezkumné řízení jsem nezmařila. Musím se ptát, proč se o ty dvě elektrárny nezajímali moji předchůdci, kteří byli odpovědní za špatně nastavenou podporu a v tomto procesu vystupují jen jako svědci obžaloby. Ani v nejmenším se necítím vinna,“ konstatovala Vitásková.

V kauze je obžalovaných osm lidí, kromě Vitáskové ještě majitelé elektráren Zdeněk Zemek ml. a jeho bratr Alexandr, pro které chce státní zástupce 7,5 roku vězení. Pro další techniky ERÚ a zaměstnance elektráren požaduje také přísné tresty. Senát v čele s Alešem Novotným vynese verdikt nejspíš v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám