Hlavní obsah

Sociální demokraté s komunisty podepsali dohodu o podpoře na Vysočině

Právo, pch
Aktualizováno

Kraji Vysočina budou i v nadcházejících čtyřech letech vládnout sociální demokraté. Jejich menšinovou jednobarevnou radu podpoří na základě dohody o vzájemné podpoře komunisté. V pátek 26. října společnou dohodu v Jihlavě podepsali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vítězní sociální demokraté získali ve 45členném zastupitelstvu 17 míst, druzí komunisté 11. Většinovou koalici by přitom ČSSD byla schopna vytvořit i s třetími lidovci (7 křesel).

„Krajský výkonný výbor se ve středu rozhodl, že dá před koalicí přednost menšinové vládě, která se na Vysočině osvědčila. Potenciální partneři sice byli překvapeni, komunisté ale hned druhý den potvrdili, že pro ně je tato forma spolupráce akceptovatelná. Naopak KDU-ČSL se netajila tím, že je to pro ně těžko přijatelné,“ shrnul výsledky jednání krajský předseda ČSSD z Vysočiny Zdeněk Chlád.

Lídr kandidátky KSČM Jan Slámečka upozornil na to, že odmítnutí spolupráce s komunisty od ostatních čtyř zúčastněných subjektů nedala straně, která skončila jako druhá a od minulých voleb dokonce posílila, příliš velký manévrovací prostor. „Nechtěli jsme vyklidit pole tím, že budeme dupat a trvat na svých nárocích,“ prohlásil a připomněl, že pro KSČM je prioritou naplňování programu, který mají se sociálními demokraty takřka totožný.

„Nejde o tichou podporu, jedná se o veřejnou dohodu,“ odmítl, že by se komunisté zpronevěřili svým voličům. Jak doplnil krajský předseda KSČM Pavel Kalabus, za daných okolností mohou komunisté ČSSD kontrolovat, zda vzájemnou smlouvu naplňují „do puntíku“.

Silnější mandát komunisty podle Slámečky nepovede k úsilí o vytvoření dalších uvolněných míst pro funkcionáře KSČM: ta zůstanou tři jako v minulém volebním období. KSČM ale bude mít právo veta v personálních otázkách – bude ČSSD schvalovat obsazení rady včetně pozic hejtmanových náměstků, stejně jako předsedů komisí a výborů. Komise a výbory by také v tomto volebním období měly být 13členné s obsazením odpovídajícím výsledku voleb.

Výběr článků

Načítám