Hlavní obsah

Sociální demokraté by po sjezdu měli mít šest místopředsedů

– PRAHA
Právo, ČTK, jov

Ústřední výkonný výbor ČSSD doporučil stranickému sjezdu, aby sociální demokracie měla nadcházející dvouleté období šest místopředsedů. To je o jednoho více než dnes. Na tiskové konferenci o tom informoval místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Předseda Jiří Paroubek, který je před sjezdem jediným kandidátem na funkci předsedy strany, v sobotu  připustil, že původně rozšíření počtu místopředsedů nechtěl. "Myslím si, že je potřeba zajistit, aby jeden z budoucích místopředsedů se zabýval oblastí komunální a regionální politiky," vysvětlil, proč změnil názor.

Člověk, který se ve vedení ČSSD na tuto oblast zaměří, si bude podle předsedy strany muset vybudovat silnou pozici. Paroubek poznamenal, že příští rok na jaře čekají zemi volby parlamentní a na podzim volby komunální. "Potřebujeme někoho, kdo prakticky paralelně bude připravovat druhou volební kampaň," vysvětlil.

Rozšíření počtu místopředsedů ale podle Sobotky neznamená konkrétní vymezení kompetencí nového postu. "Já předpokládám, že definitivní rozdělení kompetencí bude věcí grémia poté, kdy bude zřejmé, jaký personální tým sjezd ČSSD na příští dvouleté období zvolí," vysvětlil šéf sociálně demokratických poslanců.

Paroubek dnes nechtěl říct, koho by si ve vedení své strany po sjezdu představoval. "To se v sociální demokracii neosvědčilo," poznamenal s úsměvem. "Ale pokud jde o ten tým lidí, kteří jsou kolem mne, tak já jsem s ním osobně spokojen. Myslím, že prakticky se jedná ještě o jednoho adepta. Určitě dám vhodnou a nenásilnou formou najevo, co si myslím, ale tak, abych tomu člověku neublížil," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám