Hlavní obsah

Soc. dem. chtějí nové navýšení poplatků opět napadnout u Ústavního soudu

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

ČSSD zvažuje, že kvůli navýšení zdravotnických poplatků, jak je chystá rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, podá stížnost k Ústavnímu soudu. Právu to řekl úřadující předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (vpravo) oznamuje, že ČSSD kandiduje Lubomír Zaorálka na post předsedy nebo případně místopředsedy Sněmovny..

Článek

Trojkoalice chce například zvýšit poplatek za pobyt v nemocnici ze 60 na nejméně sto korun, zpoplatnit levné léky, které by už nebyly na předpis, zavést jediný třicetikorunový poplatek za recept jako celek a zvýšit sazbu za ambulantní návštěvu u specialisty.

„Počkáme na to, jaký konkrétní návrh koalice předloží, a poté tuto věc dáme našim právníkům, aby analyzovali možnost pro případnou právní stížnost. Ale jestliže je sto korun dolní hranice, tak to mě velmi vyděsilo. Vůbec si nedokážu představit, co míní horní hranicí poplatku za pobyt v nemocnici,“ řekl Právu Sobotka. Podle něj jde o podvod na voličích. „VV slibovaly zrušení poplatků a naopak dochází k jejich zvyšování,“ dodal.

Úřadující předsedkyni KDU-ČSL Michaele Šojdrové se příliš nelíbí, že koalice řeší nejvíce zvýšení spoluúčasti. „Zatím se to jeví pouze jako zdražení a zvýšení spoluúčasti pacientů, aniž bychom se dozvěděli, co za to pacient dostane,“ řekla Právu Šojdrová.

Naopak Česká lékařská komora (ČLK) v zásadě nemá proti připravované reformě zdravotnictví zásadní námitky. „Některé věci jsou pro nás velmi přijatelné, ale zatím jsou obecné. Vyjádření, která máme k dispozici, nás naplňují pozitivním očekáváním,“ řekl serveru Novinky.cz mluvčí komory Michal Sojka.

Dodal, že vznikající vláda v mnoha ohledech vyslyšela několik let znějící volání lékařů po systémových změnách, jako je například komerční připojištění, ale některé body by měl kabinet raději konzultovat s odborníky, jimiž ČLK disponuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám