Hlavní obsah

Sobotní noc bude mrazivá, absolutní rekord asi nepadne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní noc bude mrazivá, ale absolutní teplotní rekord minus 42,2 stupně nejspíš překonán nebude. Meteorolog Jan Havelka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ČTK řekl, že rtuť teploměru klesne na 30, výjimečně na 35 stupňů pod nulou.

Foto: Obecní úřad Kvilda

K nejstudenějším místům patří Kvilda.

Článek

Kruté mrazy sužují Česko už třetí týden. Ještě před pár dny meteorologové informovali, že by tento víkend mohly na horách teploty klesnout pod minus 40 stupňů, a mohla by tak být překonána dosud nejnižší naměřená teplota z roku 1929.

Už noc na sobotu byla teplejší než se čekalo. [celá zpráva]

Podle Havelky s největší pravděpodobností mrazy nebudou tak silné ani v sobotu v noci. Teploty spadnou na minus 16 až minus 20 stupňů. Noc na neděli bude ještě jasná, nejnižší teploty budou pravděpodobně v mrazových kotlinách, jako je Jizerka nebo šumavská stanice Kvilda-Perla.

Příští týden se oteplí

V neděli by měly být maximální teploty minus osm až minus pět stupňů, v novém týdnu se však konečně oteplí. Přes den by mohly teploty vystoupit lehce nad nulu, v noci se pohybovat v rozmezí od minus deseti do minus tří.

Oteplení doprovodí pošmourné počasí, očekává se zataženo s občasným sněžením, v nižších polohách pak srážky smíšené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám