Hlavní obsah

Sobotka zahájil inspekci po ministerstvech, kultura už nebude Popelkou

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka zahájil v úterý avizovanou inspekci ministerstev, která potrvá zhruba až do poloviny srpna. Jako první navštívil ministerstvo kultury.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka s Danielem Hermanem na inspekci na ministerstvu kultury

Článek

„Ministerstvo kultury bylo v minulých letech často Popelkou, resortem, který trpěl vládními škrty,“ prohlásil Sobotka po jednání s šéfem resortu Danielem Hermanem, kterého ujistil, že se tentokrát tato praxe změní.

Slíbil také, že nepoklesnou platy zaměstnanců v kulturních institucích. Herman si postěžoval, že jejich plat se průměrně pohybuje zhruba tři tisíce korun pod celorepublikovým průměrem, někteří pracovníci významných kulturních památek podle něj pobírají kolem 15 tisíc měsíčně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„I tady se bude vláda snažit, abychom postupně situaci zaměstnanců v kultuře zlepšili,“ ujistil jej Sobotka.

Připomněl, že vláda již schválila navýšení objemu mzdových prostředků na státní zaměstnance o 3,5 procenta, ještě ale není dohoda na zvýšení platových tarifů, které by garantovaly nominální zvýšení mzdy. Sobotka to ale považuje za signál, že je šance lidem ve veřejném sektoru reálně přidat.

Oba představitelé se shodli, že by uvítali zapsání Terezína na seznam UNESCO. „Terezín by si takové ocenění zasloužil,“ řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám