Hlavní obsah

Sobotka: Vláda má mít možnost zvyšovat důchody víc

Právo, kab

Předsednictvo ČSSD v pátek schválilo záměr otevřít v koalici debatu nad změnou zákona o valorizaci důchodů. Nově by chtělo dát vládě možnost zvýšit důchody o víc, než jen o inflaci a třetinu růstu reálných mezd.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Shodli jsme se, že chceme otevřít debatu nad změnou zákona o valorizaci důchodů. Chtěli bychom, aby vláda mohla valorizovat nad rámec inflace a nad rámec jedné třetiny růstu mezd,“ sdělil po jednání novinářům Sobotka.

„Ukazuje se, že v období, kdy je extrémně nízká inflace a kdy nerostou mzdy, tak to vede k nízké valorizaci penzí. Budeme o tom jednat v koalici na koaliční radě příští týden,“ dodal.

Připomněl tak fakt, že pro příští rok se důchody průměrně zvednou asi o čtyřicet korun. Vláda už kvůli tomu schválila jedno opatření – a to vyplacení jednorázového příspěvku k důchodům ve výši 900 korun v únoru.

Předsednictvo podpořilo také záměr ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) zvýšit příští rok o deset procent příspěvek na péči pro zdravotně handicapované.

Ve vládě chce soc. dem. také prosadit zákon o zálohovaném výživném. „Chceme se vrátit k diskuzi v rámci koalice, která byla zablokovaná negativním stanoviskem ANO, aby ještě v mandátu naší vlády se nám podařilo tento zákon prosadit,“ sdělil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám