Hlavní obsah

Sobotka viní kraje z prohry. Ty mu to vracejí

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři ČSSD dělali, co mohli. Za prohru v krajských volbách můžou vaše skandály a chování, vzkázal ve své písemné zprávě pro sjezd strany regionálním a místním politikům jejich předseda a premiér Bohuslav Sobotka. Některé své kolegy tím však popudil – skandály neměli, a stejně prohráli.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Z našich povolebních sociologických šetření lze jednoznačně vysledovat, že za volebními neúspěchy naší strany stojí její obraz utvářený pod vlivem negativních zkušeností s chováním našich regionálních a komunálních politiků,“ píše Sobotka v šestnáctistránkové zprávě delegátům, ve které také vyjmenovává úspěchy oranžových ministrů. Sjezd se koná v Brně v pátek a v sobotu.

Jestli prý někdo nechce vidět souvislost mezi volebními propady v řadě krajů a nejrůznějšími skandály, které jim předcházely, pak je podle Sobotky slepý, nebo nepoučitelný.

„A hlavně politicky nezodpovědný. Nechceme-li skončit jako ODS, která na základě obdobných praktik ztratila pozici silné respektované strany, musíme se s tímto problémem vypořádat,“ napsal premiér sjezdu.

Mezi skandály, kterým ČSSD v uplynulých letech a měsících čelila, je dodnes aktuální například obvinění politiků ČSSD v kauze ROP Severozápad.

Chovanec kraje chválí

Zatímco někteří spolustraníci zprávě tleskají, jiní nad ní ohrnují nos. „Je fajn, že máme konečně po pěti měsících analýzu voleb. V některých krajích nám určitě skandály či pseudoskandály nepomohly. Jak ale vysvětlit prohry i tam, kde žádné skandály nebyly? A jak vysvětlit prohru v senátních volbách?“ napsal Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola, který ve svém kraji volby vyhrál.

I některé kroky vlády nebyly ideální. Co se krajů týče, tak někde skandály byly
Roman Hanák, jihomoravský předseda ČSSD

S postojem Sobotky nesouhlasí ani Milena Kovaříková, šéfka zlínské ČSSD, která v krajských volbách skončila až třetí za lidovci a ANO. „Pokud mohu mluvit za náš kraj, tak u nás žádný skandál nebyl. U nás měli skandály jiní, kteří nakonec prošli. Do značné míry u nás výsledky voleb ovlivnila naopak celostátní politika,“ řekla Právu.

Sobotkova slova jsou v rozporu i se zprávou statutárního místopředsedy Milana Chovance, ve které komunální politiky naopak chválí.  „Ač jsme v krajských volbách utrpěli porážku, přesto bych chtěl vyzvednout práci všech krajských zastupitelů za ČSSD, o nichž v žádném případě nelze říci, že by plošně selhali. Byl bych nerad, pokud by se jejich práce za uplynulé čtyři roky redukovala jen na celkový výsledek ČSSD v těchto volbách, který navíc nemá jen jedinou příčinu,“ napsal Chovanec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Jihomoravský předseda ČSSD Roman Hanák vidí pravdu někde uprostřed. „I některé kroky vlády nebyly ideální. Co se krajů týče, tak někde skandály byly. Mělo to vliv na volební výsledek,“ řekl Právu.

Pardubický hejtman Martin Netolický se Sobotkou souhlasí. „Kvalita kandidátní listiny a jednotliví kandidáti mají vždy vliv na výsledek ve volbách. Já si analyzoval detailně situaci a průměrně měla ČSSD kolem 13 až 15 procent. Výkyv nahoru byl třeba u nás v kraji dán jednoznačně tím, že jsme měli kvalitní kandidáty, které jsem osobně prosazoval,“ řekl Právu.

Svou stranu Sobotka zkritizoval i za častou „nečitelnost“. Tu způsobují postoje některých politiků, které se liší od hodnot soc. dem. Jako příklad uvedl postoj k migraci a Evropské unii.

„Naše hodnoty a historická zkušenost nás zavazují myslet politicky zodpovědně. Jakkoli v řešení migrace jde primárně o naši bezpečnost a solidaritu s našimi potřebnými, jde v ní také o pomoc těm, kteří hledají útočiště před válečnými a ekologickými katastrofami,“ píše premiér. Nepřímo tak napomenul poslance a kandidáta na prvního místopředsedu Jeronýma Tejce, který na podzim navrhl zpřísnit azylová pravidla.

Napomínání ohledně nevybočování z řady mi připomíná monolog kůlu v plotě: Ticho, tyčky, plot jsem já!
Jiří Zimola, jihočeský hejtman

Hanák, jehož krajská ČSSD dala Tejcovi nominaci, v tomto však se Sobotkou souhlasí. „Měli bychom si věci vydiskutovat na stranické půdě a pak držet jednotnou linii. Není řešení, když naši straníci skrz média vzkazují vládě své názory. Měli bychom ctít jednotné stanovisko,“ řekl Právu.

„Zjednodušme rétoriku“

Netolický se domnívá, že hlavní problém má ČSSD v komunikaci. „Měli bychom zjednodušovat rétoriku, ale nesmíme přitom sklouznout k populismu. I o Masarykovi se říkalo, že to byl jeden z mála lidí, kteří při prosazování názorů neposlouchali náměstí. V určitých chvílích se musíme opřít o hodnoty demokracie, jako je solidarita a lidskost,“ uvedl pro Právo.

Zimola Sobotkova volání po jednotě glosoval: „Napomínání ohledně nevybočování z řady mi připomíná monolog kůlu v plotě: Ticho, tyčky, plot jsem já!“

Zprávy předsedy a dalších funkcionářů ČSSD, které včera Lidový dům rozeslal novinářům, jsou určeny 727 delegátům sjezdu ČSSD, na kterém se bude v pátek volit nové vedení.

Post předsedy obhajuje Sobotka a nemá protikandidáta. Změny však zřejmě nastanou v řadách místopředsedů.

Reklama

Výběr článků

Načítám