Hlavní obsah

Sobotka: Úvahy o vystoupení Česka z EU jsou nebezpečné

• Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje jakékoliv úvahy o vystoupení země z Evropské unie za nesmyslné, škodlivé a nebezpečné. O tom, že Česko by mohlo být „další na řadě”, se začalo mluvit poté, co se o odchodu chystá hlasovat Velká Británie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle Sobotky je členství v Unii garancí prosperity a bezpečnosti země a potvrzením polistopadového vývoje české společnosti. Premiér předpokládá, že pokud Británie Unii opustí, tématu se brzy chopí pravicoví extremisté a nacionalisté nejen v Česku, ale i v dalších zemích osmadvacítky.

"Pokud Velká Británie vystoupí z EU, což si rozhodně nepřeji, vyvolá to vlnu nacionalismu a separatismu po celé Evropě. Evropská myšlenka bude oslabena," tvrdí Sobotka. Již v úterý uvedl, že pokud by Česká republika přestala být členem EU, vrátila by se do sféry vlivu Ruska, což si rozhodně nepřeje. [celá zpráva]

Spekulace o tzv. czexitu přinesly ve středu některé evropské deníky. Reagovaly právě na Sobotkovy výroky, že podobná debata by mohla nastat i v tuzemsku, pokud se Británie rozhodne Unii opustit.

Britové budou o setrvání v Unii rozhodovat v červnovém referendu, tábory příznivců i odpůrců jsou zatím podle průzkumů poměrně vyrovnané. Za setrvání Británie v Unii bojuje premiér David Cameron, proti jsou ale i někteří členové jeho kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám