Hlavní obsah

Sobotka: Snížení daní ušetří většině lidí

– PRAHA

Plánované snížení daní ušetří od příštího roku většině občanů přes 4000 korun ročně. Vydělat by měli především lidé s příjmy do 20 tisíc korun měsíčně, ale ještě při platu kolem 30 tisíc by měla roční úspora činit téměř tři tisíce korun. Snížení daní by mělo pocítit 90 procent obyvatel ČR a pro většinu lidí bude výhodnější než rovná daň navrhovaná ODS.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.4.2018 Záchranáři MSK převzali nové sanitní vozidla. Výjezdový areál v Ostravě - Zábřehu.

Článek

Řekl to v pátek na tiskové konferenci ministr financí Bohuslav Sobotka.

ODS to však odmítá. "ČSSD chce snižovat daně pouze části obyvatel s nižšími příjmy, zatímco rovná 15procentní daň a zvýšená odečitatelná položka snižuje daň všem," řekl ČTK stínový ministr financí Vlastimil Tlustý. Návrh ODS prý navíc celou daň výrazně zjednodušuje a na rozdíl od plánu ČSSD motivuje občany, aby vydělávali více.

Sobotkův návrh dnes jednomyslně schválilo předsednictvo ČSSD. Snížením daní stát v příštím roce přijde o 9,5 miliardy korun a v roce 2007 o téměř 12 miliard korun. Podle Sobotky tento výpadek příjmů nahradí rychlejší růst ekonomiky a vyšší příjmy ze spotřebních daní a DPH, které stát loni zvýšil. Sobotka chce snižovat daně v době, kdy budou muset resorty ušetřit dalších 70 miliard korun, aby ČR splnila závazky vůči Evropské unii a mohla přijmout euro.

Podle premiéra Stanislava Grosse pocítí snížení daní na svých výplatních páskách především skupina obyvatel s nižšími a středními příjmy, která si zaslouží největší podporu.

Návrh snižuje daň 90 % poplatníků

Pokud ČSSD svůj návrh prosadí, tak to prý likviduje možnost prosazení rovné 15procentní daně. "Pokud by chtěla ODS tento svůj experiment prosadit, tak by to znamenalo poměrně výrazné zvýšení daní pro nižší a střední příjmové skupiny obyvatel, což je řádově kolem 70 procent lidí," řekl Gross.

"Návrh snižuje daň 90 procentům poplatníků. Výrazné snížení by mělo nastat u lidí, kteří mají hrubý příjem do 35 tisíc korun hrubého a v tomto pásmu je tento návrh také výrazně výhodnější než návrh na rovnou daň," řekl dnes Sobotka ČTK po tiskové konferenci. Na dani ušetří i nejbohatší skupiny obyvatel, ale jen kolem 20 korun měsíčně.

Podle hlavního ekonoma Patria Online Davida Marka je chystaná reforma daní užitečná, protože se sníží daňové zatížení práce. "Je to dobré pro investory i pro motivaci nezaměstnaných hledat si práci," řekl. Zároveň se však zvyšuje daňová progrese a zůstává složitost celého systému. On sám pokládá za lepší rovnou daň, ale spíše ve výši kolem 20 procent, protože ODS navrhovaných 15 procent by způsobilo moc velké výpady příjmů státního rozpočtu.

Návrh neřeší vysoké odvody na pojištění

Návrh ČSSD rovněž neřeší stěžejní problém české daňové soustavy, kterým jsou rekordně vysoké odvody na sociální a zdravotní pojištění. Jejich snižování však přijde až po provedení reformy důchodů a zdravotnictví. Podle Marka by ČSSD rovněž měla omezit některé sociální dávky, protože zaváděná sleva na dani je sama o sobě sociální dávkou vázanou na získání zaměstnání.

Nejnižší sazba se má podle návrhu snížit ze současných 15 na 12 procent a zároveň se zvýší roční příjem, který bude touto sazbou zdaňován. Zatímco dosud stát takto zdaňoval příjmy do 109.200 Kč ročně, nově by to mělo být do 121.200 Kč ročně. Druhá nejnižší sazba klesne z 20 na 19 procent a bude platit jako dosud pro příjmy od 121.200 do 218.400 Kč.

Sobotka chce zároveň nahradit všechny odečitatelné položky ze základu daně slevou na dani. Univerzální odečet ve výši 38.040 Kč by měla vystřídat sleva 7200 Kč z daně samotné. Obdobně budou zavedeny slevy pro studenty, na vyživovanou manželku nebo manžela nebo na částečný či plný invalidní důchod.

Podle ministra je navrhované snížení daní pro lidi s měsíčními příjmy do 20 tisíc korun výhodnější než zavedení rovné daně, kterou navrhuje ODS. U lidí se dvěma dětmi by prý byla rovná daň méně výhodná až do 30 tisíc korun měsíčně. Na rovné dani by podle Sobotky vydělali poslanci, manažeři nebo bankéři, zatímco jeho návrh je prý výrazně výhodnější pro dělníky, učitele nebo živnostníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám