Hlavní obsah

Sobotka: Slovensku účtenková loterie pomohla, zabere i u nás

Právo, Jan Martinek
Praha

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v sobotu uspěl, koaliční smlouvu s hnutím ANO a KDU-ČSL schválil Ústřední výkonný výbor strany. Ke vzniku společné vlády tak chybí dohodnout obsazení vládních postů. Sobotka v pátek v rozhovoru pro Právo také řekl, že se koalice bude snažit zvýšit výběr daní. Mimo jiné tím, že zavede účtenkovou loterii a elektronickou kontrolu tržeb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka před jednáním výkonného výboru ČSSD

Článek

Říkáte, že jednání o personáliích budou ještě složitá. Stále věříte, že se vám vládu podaří sestavit do konce roku?

První cíl byl mít do zasedání ústředního výkonného výboru 14. prosince hotový program koalice. To se povedlo. Zbývá nám do konce roku mít návrh rozložení vlády pro pana prezidenta, a já jsem přesvědčený, že ho koalice zvládne.

Opravdu jste se shodli i s lidovci? Poté, co jsem si přečetl ostré vyjádření jejich předsedy Pavla Bělobrádka, které vám adresoval z USA, ten pocit nemám.

Je škoda, že pan Bělobrádek se nezúčastnil intenzivních vyjednávání o programové části koaliční smlouvy, která jsme teď s KDU-ČSL vedli.

Mrzí mě, že ty události komentuje ze Spojených států, aniž by znal atmosféru vyjednávání. Počáteční pocit lidovců, že už je všechno dohodnuto a do ničeho nemohou mluvit, vzal podle mě zasvé.

Deklaroval jste jako šéf ČSSD a budoucí premiér, že chcete, aby lidem bylo za vaší vlády lépe. Jak to chcete dokázat?

Změní se několik důležitých věcí. Vláda se nebude starat jen o schodek státního rozpočtu, i když samozřejmě i ten bude mít na zřeteli, a zaměří se především na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti.

Nebudeme občany otravovat a ztrpčovat jim život nepovedenými a nepromyšlenými reformami, jejichž jediným cílem bylo vytáhnout lidem další peníze z kapes. Vláda nebude lidem zdražovat život tím, že by zvyšovala DPH.

A samozřejmě se chceme soustředit na to, aby lidé, když platí daně, dostávali kvalitní a dostupné veřejné služby.

Občanům jistě změní život zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo snížení cen léků v důsledku snížení DPH. Větší podporu pocítí i rodiny s dětmi: chceme zvýšit slevu na dani na dítě a zavést porodné i na druhé dítě. Chceme poskytnout obcím peníze

Kde na to vezmete peníze?

Důležité je, a o to soc. dem. od počátku usilovala, aby součástí koaliční dohody byla i opatření, která zvýší příjmy státu. Několik z těch opatření se nám tam podařilo dostat. Dohodli jsme se na tom, že zavedeme elektronickou kontrolu tržeb, což je nová generace registračních pokladen, která funguje v Chorvatsku. Chceme ji doplnit účtenkovou loterií a myslím, že tak dokážeme zajistit větší výběr jak DPH, tak daně z příjmu.

Máme důležité opatření, které ČSSD slibovala voličům roky, a nikdy ho nebyla schopna dotáhnout do konce – zákon o prokazování původu majetku, to hraje důležitou preventivní roli.

Další oblast je omezení a rušení penězovodů, které tu byly nastaveny v minulých letech u veřejných rozpočtů a sloužily soukromým zájmům.

Už nebudeme posílat dotace a uzavírat smlouvy s anonymními firmami. Chceme se v resortech podívat na outsourcingy, nakupování služeb, srazit jejich ceny a hledat možnosti, aby stát neutrácel tolik peněz.

Třetí oblast jsou pohyby daňových sazeb směrem nahoru. Dohodli jsme se na vyšším zdanění hazardu, a pokud nenajdeme řešení, tak chceme zavést vyšší zdanění firem v regulovaných odvětvích, které by mohlo přinést čtyři miliardy do státního rozpočtu.

Co se týče té první oblasti, tak to jsou všechno recepty, které tady ještě nikdo netestoval. Máte spočítané, že skutečně mohou vynést nějaké peníze?

Máme dva konkrétní příklady toho, že námi navrhovaná opatření fungují. V Chorvatsku se podařilo zvýšit výběr DPH o třetinu poté, co byl zaveden systém terminálů, které jsou on-line propojené s ministerstvem financí. Rovněž na Slovensku se zvýšil výběr daní okamžikem, kdy zavedli účtenkovou loterii.

Tyto věci v jiných evropských zemích fungují, a my se k nim můžeme připojit a nemusíme přitom nic složitého vymýšlet. Pokud jde o ty nepoctivosti a penězovody, tak tu máme několik konkrétních příkladů, které byly ve státní správě odhaleny.

Utrácí se víc, než by se mělo, a my chceme prosadit snížení provozních výdajů státu a získat zhruba pět miliard jako rezervu, abychom mohli později financovat důležité státní výdaje.

Takže už teď, v rámci projednávání státního rozpočtu, vyvíjíme tlak na ministerstvo financí, aby šetřilo na provozu. Nechceme škrtat platy a investice. Minulé vlády hledaly peníze vždy u státních zaměstnanců tím, že jim snižovaly platy, a u důchodců a rodin s dětmi tím, že jim zvyšovaly poplatky a DPH. My se chceme soustředit na oblasti, kde se plýtvá.

Předseda ČSSD se v obsáhlém rozhovoru také ohradil proti požadavkům lidovců na větší počet ministrů, zmínil i další klíčová témata pro vznik vládní koalice. Celé interview si můžete přečíst v sobotním Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám