Hlavní obsah

Sobotka shání nového ministra zdravotnictví. Už dvakrát dostal košem

Právo, Novinky, bja, kab
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka již shání náhradu za ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (oba ČSSD). Nabídku na ministerské křeslo dostal již senátor a ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík. Jak ovšem sdělil Novinkám, nabídku odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Žaloudík

Článek

„Ano a ne. Tedy nabídku jsem obdržel a odmítl. Mám jiné úkoly,“ odpověděl na dotaz Novinek Žaloudík.

Podle informací Zdravotnického deníku měl být dalším kandidátem na post šéfa resortu zdravotnictví i ředitel Fakultní nemocnice v Plzni Václav Šimánek. Ani ten se ovšem podle informací deníku nechce ministerského křesla ujmout.

Ještě jsem si říkal, že bychom si mohli podat inzerát do novin, že se hledá někdo, kdo by dělal ministra zdravotnictví.
ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Stávající ministr zdravotnictví Novinkám sdělil, že se s premiérem dohodl, že si celou věc rozhodne a oznámí předseda vlády sám. Němeček uvedl, že tuto dohodu ctí. Nyní je ovšem z celé věci neklidný a doufá, že ho v čele resortu nahradí někdo kvalitní.

Inzerát do novin

„Nejde mi o to, jestli budu nebo nebudu ministr, ale aby tam byl někdo, kdo bude schopný ten resort udržet a pokračovat v těch věcech. Musím říct, že obě jména, která zazněla, jsou pro mě oba velice důvěryhodní lidé a lidé, kteří by tu schopnost měli,” komentoval celou záležitost pro Novinky.

„O žádném dalším jménu nevím a říkám, že jsem z toho resortu velice rozpačitý. Když zazněla ta dvě jména, tak jsem byl v klidu, protože tam bych tu jistotu měl a teď úplně v klidu nejsem, protože tam žádné další jméno není. Ještě jsem si říkal, že bychom si mohli podat inzerát do novin, že se hledá někdo, kdo by dělal ministra zdravotnictví,” dodal.

Přiznal, že kdyby měl resort dál vést, tak by to ale zklamalo jeho ženu, která se již od prvních spekulací, které se objevily v novinách, těší, že bude více času trávit doma s dětmi.

 Špatně promyšlené rozhodnutí?

„Podle mě to signalizuje to, že je to jeden z nejtěžších rezortů a že se do toho nikomu nechce, protože to není jednoduché,“ řekl Němeček Právu.

„A také to signalizuje to, že to možná nebylo dobře promyšleno,“ dodal. Přiznal, že netuší, jak moc je premiér rozhodnutý.

Předseda vlády Sobotka minulý týden oznámil, že by chtěl vyměnit některé ministry za sociální demokracii, protože jsou unavení.

Nepřímo potvrdil, že prvním sesazeným bude Němeček, když se s ním na počátku tohoto týdne sešel.

Související téma:

O dalších dvou jménech se zatím spekuluje. Mělo by jít o ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám