Hlavní obsah

Sobotka při představení známky k 17. listopadu vzpomínal na ránu pendrekem

K 25. výročí 17. listopadu 1989 a 75. výročí téhož dne v roce 1939 představila Česká pošta ve středu novou známku. Na její premiéru přišli premiér Bohuslav Sobotka, ministr vnitra Milan Chovanec a šéf České pošty Martin Elkán.

Česká pošta odhalila novou známku k výročí 17.listopaduVideo: Novinky

 
Článek

Na známce jsou barvy trikolóry, státní znak a připomenuty roky 1989 a 1939. Autorem grafiky je Jan Kavan, rytinu vyrobil Václav Fajt.

Návrhů bylo několik, ten konečný vybíral Sobotka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér při představení známky komentoval posun České republiky od roku 1989 a vzpomněl také na svou účast na demonstracích na Václavském náměstí. Na jedné z nich ze srpna 1989 prý dokonce dostal pendrekem, když se vyklízela spodní část náměstí. Sobotkovi bylo v roce 1989 osmnáct let.

Řekl, že policisté, kteří proti demonstrantům stáli, měli leckdy větší strach než lidé v davu.

Lepší i horší chvíle

"Já myslím, že těch 25 let bylo dobou, kdy jsme zažívali lepší i horší časy. Já myslím, že o řadu iluzí jsme přišli během těch 25 let. V zásadě jsme příliš nevěděli, do čeho jdeme," uvedl premiér, který prý Západ znal v zásadě jen z rakouské televize.

Premiér Bohuslav Sobotka vzpomíná na účast při demonstracích v roce 1989Video: Novinky

Jednou z velkých iluzí podle něj bylo očekávání, že přijetím příslušných zákonů vznikne v zemi fungující demokracie. Rozčarování pak přinesly třeba hospodářské problémy, krachy bank nebo chování některých podnikavců v 90. letech. Na druhou stranu podle Sobotky Česko využilo příležitost ke vstupu do západních struktur, postupné stabilizaci ekonomiky nebo rozvinutí talentu řady lidí.

Premiér komentoval i druhý rok, k němuž se vztahuje památeční známka. Podzim roku 1939 byl podle něj první okamžik, kdy Češi po okupaci zvedli hlavu a ukázali výrazný vzdor. "Rok 39, ukázka toho, že český národ má odvahu, že se nezlomila jeho páteř, že nezmizel vzdor proti nacistickým okupantům," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám