Hlavní obsah

Sobotka považuje bohumínské usnesení za zastaralé

Novinky, jov

Lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka považuje bohumínské usnesení, které zakazuje jeho straně vládní spolupráci s komunisty, za zastaralé. Domnívá se, že by mělo být modernizováno. A to tak, že by ČSSD vyjmenovala podmínky, které musí KSČM pro případnou spolupráci splnit. Jde třeba o vyrovnání se minulostí před rokem 1989.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka ve čtvrtek řekl Novinkám, že bohumínské usnesení se týká politických stran, které už namnoze neexistují. Poukázal i na to, že se vztahy ke KSČM od roku 1989 vyvíjely. „Přeci jenom od roku 1989 začala spolupráce na krajské a komunální úrovni,“ poznamenal.

Šéf ČSSD potvrdil, že po ukončení třenic ve straně a vyjednání vládní sestavy v úvahu přichází vnitrostranické referendum o zrušení bohumínského usnesení nebo o jeho úpravě v aktuální, moderní text. Tato verze by podle něj měla soustředit výhrady, které má soc. dem. k pojetí komunistické politiky.

„Jde například o to vymezit se vůči tomu, že se KSČM zcela nedistancovala od minulosti před rokem 1989,“ popsal Sobotka. Zároveň upozornil, že debata na téma bohumínské usnesení není v tuto chvíli aktuální i proto, že levice nemá ve Sněmovně většinu.

Zákaz spolupráce s komunisty, ale třeba také Sládkovými republikány, přijala soc. dem. v roce 1995, kdy stranu vedl současný prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám