Hlavní obsah

Sobotka: Když Babiš odejde, je do deseti minut po vládní krizi

– Praha • Aktualizováno

Vládní krize může skončit během deseti minut, pokud ministr financí Andrej Babiš (ANO) opustí post ministra financí, řekl ve čtvrtek premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. ČSSD je podle něj připravená se rychle domluvit s hnutím ANO a KDU-ČSL na obnovení vlády.

Záznam tiskové konference Bohuslava Sobotky po konfliktu na HraděVideo: ČTK

 
Článek

„Vládní krize může skončit během deseti minut. Stačí, pokud Andrej Babiš uzná svoji odpovědnost, stačí, pokud místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš upřednostní zájem České republiky a stabilitu České republiky před svojí touhou setrvat ve funkci ministra financí. Pak jsme schopni se velice rychle dohodnout na rekonstrukci koaliční vlády, pak jsme schopni se dohodnout, kdo tu vládu povede,” řekl ve čtvrtek Sobotka.

Prezidenta Zemana informoval, že vláda může pokračovat dál, ale bez Babiše. Zemanovi prý také řekl o nahrávkách, v nichž měl Babiš úkolovat redaktora MF Dnes Marka Přibila. Sobotka to považuje za důkaz, že vládní kolega veřejnosti lhal.

Premiér dodal, že na jednání Zemanovi shrnul důvody, proč se s ním chtěl sejít. Jde o nejasnosti kolem Babišova podnikání a jeho korunových dluhopisů. Přinesl mu proto analýzu týkající se Babišových obchodních aktivit. Také mu předložil analýzu odpovědi, kterou Babiš zaslal předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD), v níž měl vysvětlit podezření z daňového podvodu.

Naznačil mu také postup, kterým se chce nyní sociální demokracie ubírat. Vláda podle něj může pokračovat dál, nicméně nemůže v ní už být Babiš.

Fraška na Hradě

Sobotku způsob jeho čtvrtečního přijetí na Pražském hradě překvapil. Před novináři se oba ústavní činitelé slovně střetli, Zeman poté odešel ze sálu na společné konzultace dřív, zatímco Sobotka ještě mluvil.

Sobotka se po jednání se Zemanem nechtěl k celé věci vracet. „Je zbytečné, abych tuto věc komentoval, protože by to pouze odvádělo pozornost od podstaty věci. Podstata věci je taková, že máme ministra financí, který je zatížen vážnými problémy a vážnými skandály,“ řekl Sobotka.

Na fototermín, který Pražský hrad na schůzku Zemana se Sobotkou nachystal, se přišly podívat desítky novinářů, fotografů a kameramanů. Že na ně nečeká pouze tradiční potřesení rukou, bylo zřejmé z nachystaných mikrofonů. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na začátku schůzky požádal Sobotku o vyjádření, premiér ale několik desítek sekund mlčel a k mikrofonu nešel. Zeman ho k cestě k mikrofonu vybízel gestem své hůlky a slovy: "Nastav si to, támhle to máš obráceně."

Foto: David W Cerny, Reuters

Nastav si to, támhle to máš obráceně, vybízí prezident Miloš Zeman holí premiéra Bohuslava Sobotku, aby si srovnal mikrofon.

Zeman si svůj kousek užíval

"Já přemýšlím, dámy a pánové, k čemu bych se v tuto chvíli měl vyjádřit," prohlásil Sobotka po příchodu k mikrofonu. Zemanovi řekl, že na Hrad přišel pouze na konzultace, a ne předat demisi. Bylo na něm vidět, že ho krok Pražského hradu velmi nemile překvapil.

Naopak Zeman, který byl na podobný vývoj situace připraven, si nastalé chvíle užíval. Řekl, že pracovníci Úřadu vlády Hrad informovali, že premiér přinese demisi. Záměr se podle něj změnil až ve čtvrtek na schůzce v 07:00, kdy "normální lidi ještě spí". Poznamenal, že v nachystaném aranžmá bude pokračovat a poděkoval Sobotkovi za jeho práci.

Zakončením proslovu prezident považoval briefing za skončený, Sobotka si ale k překvapení všech vzal opět slovo a přešel do protiofenzivy. Hrad za jeho přístup k organizaci schůzky tvrdě zkritizoval. Nikdo ho podle jeho slov o podobném aranžmá neinformoval. Zeman mu odpověděl, že má výtky směřovat na svůj sekretariát a odešel do vedlejší místnosti, kde se mělo konat setkání s premiérem. Sobotka ho nenásledoval a opět promluvil k novinářům. Za Zemanem se tak vydal až po několika minutách.

Sobotka před novináři řekl, že demisi podá písemně, jako to udělali předchozí premiéři Petr Nečas (ODS) a Jiří Rusnok. Učiní tak v polovině května. Zeman prohlásil, že se ceremoniál odevzdání demise nebude opakovat. "Jak říkají na Moravě, ani pan farář dvakrát nekáže. Takže tento ceremoniál považuji za konečný a nevidím důvod, proč by se měl opakovat," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám