Hlavní obsah

Sobotka jednal v Poděbradech o záchraně lázeňství. Pojišťovny proplatí 28 dní

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poděbrady
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek zavítal do Poděbrad, kde jednal s představiteli lázní o záchraně české lázeňské péče. Pomoc tomuto odvětví je totiž jedním z hlavních závazků nového kabinetu pro oblast zdravotnictví. Léčba v lázních by se měla od dubna prodloužit na 28 dní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, premiér Bohuslav Sobotka a šéf poděbradských lázní Josef Rambousek.

Článek

Cílem vládní snahy je zachovat občanům dostupnou léčebně-rehabilitační péči a stabilizovat oblast lázeňství,“ řekl Právu ještě před jednáním Sobotka.

Klíčové změny by měla přinést úprava indikačního seznamu, což je soupis diagnóz,  s nimiž se jezdí do lázní. Nová úprava předpokládá prodloužení léčebných pobytů pacientů s některými nemocemi z 21 na 28 dní. Týká se to především nemocí oběhového, dýchacího a pohybového ústrojí, duševních poruch, kožních a gynekologických chorob.

Lidé se závažným onemocněním budou moci absolvovat lázeňský pobyt častěji a opakovaně. Dětem bude možné prodloužit 28denní pobyt na neomezenou dobu i při opakovaných návštěvách lázní.

Lázně se v uplynulých třech letech dostaly do vážných ekonomických problémů, které způsobila vyhláška, již vydal tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ta pobyt rázně snížila, což vedlo k ekonomickým potížím lázní. Nová vláda to chce napravit.

Jako součást léčby

„Jestliže v roce 2010 šly do lázeňství ze zdravotního pojištění tři miliardy korun, tak loni už to bylo jen 1,6 miliardy korun. To je výrazný propad,“ řekl Právu Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka  (ČSSD) je lázeňská léčebně-rehabilitační péče důležitou součástí komplexní léčby pacientů a je třeba ji podpořit.

„Odhadovaný náklad na stabilitu lázeňství by neměl překročit 500 miliónů korun a zdravotní pojišťovny s úhradou počítají ve zdravotně-pojistných plánech,“ uvedl Němeček. Znamená to, že už letos by na lázeňství mělo jít 2,1 miliardy korun. Němeček zároveň oznámil, že by byl rád, aby úprava indikačního seznamu vyšla ve sbírce zákonů v průběhu března letošního roku a platila by od 1. dubna. Podle Bláhy by se změny v lázeňství měly naplno projevit až od roku 2015.

Úhrady za pacienty se zvýší

Novela indikačního seznamu zároveň počítá s navýšením úhrad o 100 korun za pobyt dospělého pacienta za den a o 200 korun za pobyt dítěte.

Podle odborářů změna, kterou přinese indikační seznam, pomůže i v zaměstnanosti v lázeňských místech. Řada odborníků totiž kvůli Hegerově vyhlášce musela být propuštěna. To by se nyní mohlo změnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám