Hlavní obsah

Sobotka: Hnutí ANO je velmi pružné a Babiš mění názor každý den

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajské volby budou podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky testem, jak se lidé staví k vládě sociální demokracie a komunistů. Předseda kabinetu Novinkám v rozhovoru řekl, že nechce donekonečna vylučovat, že by v ČR vznikla vláda s podporou KSČM. Zdůraznil, že o spolupráci s KSČM mluví i Andrej Babiš, a nedivil by se, kdyby šéf ANO změnil názor a řekl, že by s KSČM vládl. „Hnutí ANO je velmi pružné,” podotkl lídr ČSSD.

Sobotka:Nebudeme vytvářet koalice proti někomu ale pro něco Video: Vaclav Toman, Novinky

 
Článek

Nedávno jste připustil spolupráci s KSČM i na vládní úrovni. Znamená to, že budete chtít zrušit Bohumínské usnesení, kterým se ČSSD v 90. letech zavázala, že na vládní úrovni nebude s komunisty spolupracovat? Chystáte o tom vnitrostranické referendum?

Sociální demokracie je levicová politická strana a já nechci donekonečna vylučovat, že by v naší zemi mohla vzniknout levicová vláda například ve formě většinové vlády sociální demokracie, která by byla podporována, tolerována KSČM. Pro nás jsou tady programové mantinely. Pokud bychom měli uvažovat o kooperaci s KSČM na celostátní úrovni, pak je potřeba, aby se komunisté jednoznačně přihlásili k našemu členství v NATO a v Evropské unii. Pokládám členství v EU a NATO za základní pilíř naší bezpečnosti, stability a prosperity. Rozhodně nebudeme spolupracovat s jakoukoliv stranou, která by tyto dva klíčové pilíře zpochybňovala.

A bude vnitrostranické referendum o zrušení Bohumínského usnesení?

My se nechystáme rušit Bohumínské usnesení. Pokud by lidé ve volbách rozhodli tak, že v parlamentu bude levicová většina, tak o tom rozhodne vedení strany nebo sjezd – rozhodneme o tom demokraticky. Ale lidé by napřed museli rozhodnout, že bude mít levice většinu.

Mluvíte o většinové vládě ČSSD a o tom, jak by levice získala většinu. Podle preferencí to ale nevypadá, že by se tak mělo stát. Proč se podle vás ČSSD nedaří získávat více hlasů?

Sociální demokracie má stabilní podporu. Je o něco vyšší, než byla v době, kdy byly volby do Poslanecké sněmovny. Není vůbec lehké si takovou podporu udržet v době, kdy vládnete. Když se v Evropě podíváte na vládní strany, které jsou u moci, tak většina podporu ztrácí. Ale my jsme voliče nezklamali, plníme program, zlepšili jsme situaci rodin s dětmi, seniorů, pracujeme na zvýšení platů, prosadili jsme zvýšení minimální mzdy na 11 tisíc hrubého.

Pokládám členství v EU a NATO za základní pilíř naší bezpečnosti, stability a prosperity. Rozhodně nebudeme spolupracovat s jakoukoliv stranou, která by tyto dva klíčové pilíře zpochybňovala

O tom, jak získat nové voliče, budeme určitě debatovat v březnu na sjezdu, kde bych rád představil nový program, se kterým půjdeme do voleb do Sněmovny na podzim příštího roku. Nepředjímám, kdo bude mít většinu. My tu ambici máme, rádi bychom byli opět nejsilnější stranou.

Na sjezdu budete chtít představit nový program, který by přitáhl voliče. Nemůže je právě odradit to avizování možné spolupráce s komunisty? Zejména třeba mladé voliče, na které chce ČSSD cílit.

Ten názor vyjádří občané ve volbách. I v krajských volbách budou moct zhodnotit fungování levicových koalic, které vedly většinu krajů. Pro nás to bude určitý test, jak se lidé postaví k fungování soc. dem. a KSČM na krajské úrovni. Nemyslím si, že by nám to mělo odvést voliče. Pro ně je důležité, aby tady byla čitelná politická strana, u které vědí, co od ní mohou očekávat. Byl bych rád, kdybychom tady měli program, který se bude orientovat i na některá témata, která v minulosti soc. dem. tolik nezdůrazňovala.

Voliči podle vás musí vědět, co od vás očekávat. Mohou očekávat také druhou variantu – že po sněmovních volbách vytvoříte koalici například s TOP 09 a ODS proti Andreji Babišovi?

Nebudeme vytvářet koalice proti někomu, ale pro něco. Po krajských volbách bude soc. dem. jednat ve všech regionech tak, abychom realizovali náš program. Naprosto nepřekročitelný je mantinel privatizace nemocnic. Nebudeme vytvářet koalice s kýmkoliv, kdo by chtěl, aby zdravotnictví fungovalo jako firma. Jsme proti tomu, aby si z toho chtěl někdo udělat vlastní byznys, aby se privatizovaly krajské správy údržby silnic, sociální služby. Jsme připraveni dohodnout se s politickými stranami, které budou respektovat cíle, které soc. dem. má.

Sobotka: Není cílem vlády ukrajovat svoboduVideo: Vaclav Toman, Novinky

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že ve vašich slovech ohledně možné spolupráce vidí taktiku a vzkaz Andreji Babišovi.

Byl to Andrej Babiš, kdo otevřel téma koalic s komunisty.

Ale ne na vládní úrovni.

To já nevím, na jaké úrovni to Andrej Babiš myslí, to se ho musíte zeptat.

Řekl, že do vlády by s komunisty nešel.

Byl to Andrej Babiš, kdo nevyloučil, že ANO bude spolupracovat s komunisty. Já myslím, že mohou přibýt další politické strany, které budou říkat něco takového.

Myslím, že bychom neměli dělat skandál z toho, že ČSSD čtyři roky spolupracuje s komunisty ve vedení krajů. Já jsem přesvědčený, že tyhle koalice z hlediska kvality veřejných služeb, stability fungování regionů byly rozumné a efektivní pro lidi. Pokud bude možnost, abychom na krajích v levicových koalicích pokračovali, tak to uděláme. Andrej Babiš má na to podobný názor.

Takže je to protitah? Když Babiš, tak my taky.

Není to protitah. Jen poukazuji na fakt, že soc. dem. není jediná strana, která hovoří o spolupráci s komunisty. O spolupráci s komunisty hovoří také Andrej Babiš.

Opakuji, ne na vládní úrovni. Vy jste připustil, že byste s nimi do vlády šli.

(smích) Víte, podívejte se na názory a názorový vývoj Andreje Babiše. On mění názor každý den. Nevidím žádný problém v tom, aby za 12 měsíců přišel a řekl, že změnil názor.

Takže si myslíte, že hnutí ANO by s komunisty do vlády šlo?

Já jen vím, že hnutí ANO je velmi pružné.

V rozhovoru pro Právo jste řekl, že krajské volby jsou hodně důležité. Zároveň jste v jedné debatě uvedl, že je těžké hledat silná témata. Podle čeho se mají tedy voliči rozhodnout?

Určitě ta kampaň je taková v zásadě poklidná, chybí tady na rozdíl od toho, co bylo v minulosti, aby se opozice vymezila vůči vládní koalici. Volby budou spíše soubojem mezi vládními stranami. Je těžké se vymezovat vůči koaličním partnerům. Proto jsou neobvyklé.

Nepřekročitelný je mantinel privatizace nemocnic. Nebudeme vytvářet koalice s kýmkoliv, kdo by chtěl, aby zdravotnictví fungovalo jako firma

Když jsme kandidovali před osmi čtyřmi lety, tak jsme se vymezovali proti pravicové vládě, poškozovala velké skupiny občanů, tak to bylo jednodušší.

Opozice se vůči vám vymezuje a kritizuje vládu především kvůli byrokracii, přibývajícím kontrolám.

Když bojujeme proti daňovým únikům, nevymýšlíme originální česká řešení, ale inspirujeme se v zemích, které už ty věci použily a kde přinesly efekt. Kontrolní hlášení v DPH používá roky úspěšně Slovensko, EET bylo úspěšně realizováno v Chorvatsku. Cílem není zvýšit administrativní zátěž, ale narovnat podnikatelské prostředí a vybrat peníze na daních. Pokud máme mít peníze na valorizaci penzí a zvýšení platů pro učitele, tak musíme vybrat daně.

Nevnímáte to tak, že se tady ukrajuje svoboda? Vůbec vám to tak nepřijde?

Není cílem vlády ukrajovat svobodu. Myslím si, že není možné zneužívat benevolenci státu a jeho slabost a neschopnost vybrat daně. Když máte vedle sebe dva podnikatele, jednoho, který daně platí, a jednoho, který daně krátí, tak má přece nefér výhodu. Nevím, jestli by tady měla být svoboda podvádět stát nebo ostatní občany. Taková moje představa o svobodě není.

Neměla by se vláda nejdříve spíše zaměřit na velké firmy? Tam je těch daňových úniků asi mnohem víc.

Vláda se musí zaměřit na všechny. V minulosti byl zřízen specializovaný finanční úřad, který je zaměřený, aby pracoval s velkými daňovými poplatníky. Pokud jde o živnostníky – myslím, že prostředí, které tady pro ně je, vláda nezhoršila. I nadále živnostníci platí nižší odvody na zdravotní a sociální pojištění, teď se koalice chystá vrátit živnostníkům slevy na děti a na manželku.

Říkal jste, že kampaň je poklidná. A je také plná vaření. Bude to teď nějaký nový koncept ČSSD? Vařil jste vy, hejtman Hašek, senátor Škromach. Hejtman Novák nevařil, ten pro změnu konzumoval.

Myslím, že to byla taková inspirace tím úvodním klipem, který jsme udělali s Matějem Stropnickým a Václavem Bělohradským. Nemyslím si, že by to teď byla povinná linie, že budou všichni vařit. (smích) Je namístě občas volební kampaň odlehčit, není to jen smrtelně vážná věc.

Těžko můžeme jako Češi říkat řecké vládě, co má dělat se svými ostrovy

Sobotka: Řeckými ostrovy disponuje řecká vládaVideo: Vaclav Toman, Novinky

Prezident Miloš Zeman o víkendu na návštěvě Rhodosu prohlásil, že EU by mohla uprchlíky deportovat na opuštěné řecké ostrovy. Souhlasíte s ním?

Řeckými ostrovy disponuje řecká vláda. Těžko můžeme jako Češi říkat řecké vládě, co má dělat se svými ostrovy. Naopak si myslím, že Řekové takováto vyjádření mohou vnímat negativně, a já se jim vůbec nedivím. Představte si, kdyby přišel řecký prezident a řekl, že máme na území České republiky vyčlenit nějaké území a zřídit tam uprchlické tábory. Co bychom si o takových výrocích mysleli?

Zeman to tedy podle vás neměl říkat?

Je to výrok, který, když si rozeberete, zda může prakticky debatu o migraci posunout někam dál, tak myslím, že výrok tohohle typu tu debatu nikam neposouvá. Řekové nechtějí ze svých ostrovů zřizovat uprchlické tábory. Kdo by chtěl? My musíme mít dohody o navracení uprchlíků do zemí, ze kterých přicházejí. Uprchlické tábory jsou věc, která je provizorní a neměla by být součástí trvalého systému, který tady bude existovat. Velké uprchlické tábory jsou místem, kde dochází k radikalizaci uprchlíků, kde se mohou pohybovat agenti Islámského státu a shánět nové příznivce.

Související téma:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám