Hlavní obsah

Sobotka: Hlasovat v referendu o restitucích a vyšších daních je zbytečné

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ústřední výkonný výbor ČSSD schválil v sobotu konání vnitrostranického referenda o třech zásadních otázkách, mimo jiné o konání primárek před sestavováním kandidátek. Návrh Jeronýma Tejce, aby se takto hlasovalo i o zavedení daně na církevní restituce nebo zvýšení sektorových daní, neprošel. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl v rozhovoru pro Novinky, že tyto otázky by byly ve stranickém referendu zbytečné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Pane premiére, širší vedení ČSSD schválilo vnitrostranické referendum. Co to pro stranu znamená?

Rádi bychom pro soc. dem. získali v budoucnu nové členy a nové sympatizanty. Máme 23 tisíc členů, to je hrozně málo. Pokud naše strana do budoucna chce plnit své závazky vůči voličům, musí být schopna generovat mnohem širší okruh osobností. A pokud chceme získat nové členy, tak jim také musíme něco nabídnout, a já bych rád nabídnul větší vliv na fungování strany.

Řada lidí si stěžuje, že když se přihlásí do soc. dem., tak několik měsíců trvá, než je pozvou. Pak chodí na schůze a zjistí, že na to, aby mohli něco ovlivňovat, tak ve straně musí být řadu let, a k pořádnému rozhodování se ve skutečnosti dostávají jenom velmi složitě. To, co jsme teď začali referendem, je šance na to, aby do budoucna o našich kandidátkách pro volby do Sněmovny, do Senátu, do krajů, v daném volebním obvodu vždycky spolurozhodovali všichni řadoví členové soc. dem. To vystaví naše kandidáty mnohem větší konkurenci a současně to posílí vnitřní demokratické vazby v soc. dem.

Myslíte si, že je nalákáte na to, že je v referendu necháte odpovědět na tři otázky?

Dáme jim větší pravomoci rozhodovat o podobě soc. dem, rozhodnout o tom, kdo bude kandidát soc. dem. ve volbách. Dnes je to často tak, že se sejde jen okruh funkcionářů, rozhodnou o nominaci a rozhoduje o ní třeba deset, patnáct lidí. Byl bych rád, aby v daném kraji nebo okrese o tom rozhodovaly stovky, možná tisíce členů podle toho, kolik jich v daném regionu je.

Tímto samotným referendem nové členy nezískáme, ale otevírá se možnost ke změně systému výběru kandidátů soc. dem. Ve skutečnosti to může být určitá revoluce, která také může zvýšit kvalitu kandidátů, které veřejnosti budeme nabízet.

Na dnešním jednání byli i odpůrci referenda. Čím argumentovali?

Je to nová věc. Odpůrcům to nechci zazlívat, velmi často je to pohled funkcionáře strany, je zvyklý deset, patnáct let pracovat určitým způsobem, určitým stylem a teď najednou má dojít ke změně. Objevovaly se určité konzervativnější, usedlejší názory na to, co by soc. dem. měla nebo neměla dělat, ale jsem přesvědčen o tom, že pokud se tradiční politické strany nezmění, tak do budoucna nebudou schopny plnit svoji funkci. Byl bych rád, kdyby soc. dem pracovala na svých změnách, a jsem rád, že se podařilo určitý konzervativní proud soc. dem. většinově přesvědčit o tom, že referendum je správná cesta.

Mohou za tím být i obavy některých dlouholetých funkcionářů o to, že by je referendum a primárky připravily o vliv?

Někdy tam může být i osobní prvek, ale velmi často je to i tak, že jsou naši funkcionáři přesvědčeni o tom, že je to dobrá cesta, a koneckonců ostatní politické strany to dělají stejně nebo podobně. Rozšíření vlivu řadových členů na sestavování kandidátních listin má samozřejmě svá rizika, ale myslím si, že pozitiva převažují. Zejména tím, že pokud budou chtít kandidáti získat nominaci, tak budou muset pozitivně oslovit velkou část členské základny. Je to jakýsi předvýběr. Byl bych rád, kdybychom za dva roky, až tu změnu dokončíme, měli sociálnědemokratické primárky, a kdyby měly podobnou pověst, jako mají primárky ve Spojených státech.

Poslanec Jeroným Tejc vystoupil na jednání ÚVV s návrhem rozšířit referendum o další dvě otázky: zdanění církevních restitucí a sektorové zvýšení daně. Vy jste prý proti tomu důrazně vystoupil. Co jste říkal?

Hájil jsem stanovisko předsednictva a to, abychom nerozšiřovali okruh otázek. Je předčasné, abychom hlasovali o otázce církevních restitucí, protože soc. dem. chce pokračovat v jednání s církvemi o úpravách smluv a jakýkoli výsledek referenda nezmění smlouvy, které byly uzavřeny mezi státem a církvemi.

Pokud jde o hlasování k druhé otázce, která se týká zvýšení daně z příjmu právnických osob, máme v koaliční smlouvě zakotvenu možnost otevřít diskusi o sektorové dani, a soc. dem. to měla ve svém volebním programu. Pokládám za zbytečné, aby se o této věci hlasovalo. Navíc nevidím jako užitečné otevírat teď koaliční smlouvu. Odmítl jsem to, když to chtěl udělat Andrej Babiš ve věci snížení DPH na léky nebo rušení poplatků v nemocnicích.

Nepokládal bych za šťastné, aby soc. dem. zpochybňovala koaliční smlouvu. Vláda by měla intenzivně pracovat, koaliční strany by se neměly hádat a donekonečna revidovat, na čem už jsme se dohodli a co už jsme jednou podepsali. 

Ústřední výbor schválil také konání březnového volebního sjezdu. Kdy oznámíte svou kandidaturu?

Předsjezdová diskuse se rozproudí až po senátních a komunálních volbách. Teď se bude soc. dem. soustředit zaprvé na to, abychom postavili co nejvíce komunálních kandidátek. Kandidáty do Senátu budeme mít ve všech 27 senátních obvodech a pak se budeme soustředit na co nejlepší úspěch v komunálních a senátních volbách. Máme více než 300 starostů, chtěli bychom tuto silnou pozici obhájit a byl bych velmi rád, kdybychom udrželi nejsilnější senátní klub, který má dnes ČSSD, a z mandátů, které se budou rozdělovat na podzim, kdyby soc. dem. získala nejméně třetinu.

Nebojíte se, že by vám tuto silnou pozici mohlo sebrat ANO, které teď zažívá ohromný nárůst preferencí?

Ohromný nárůst se příliš nepotvrdil v reálných výsledcích voleb do Evropského parlamentu, kde rozdíly mezi stranami byly velmi malé a byly v zásadě v desítkách tisíc hlasů. Jsem přesvědčen, že soc. dem. má v komunální politice velmi silnou pozici, máme řadu úspěšných starostů, kteří budou v řadě případů obhajovat svůj mandát, a myslím si, že máme také velmi silnou sestavu senátních kandidátů v čele se současným předsedou Senátu Milanem Štěchem.

Věřím tedy v úspěch ČSSD ve volbách, ale budeme určitě mobilizovat soc. dem. voliče, aby k volbám přišli a nezůstali doma, tak jak to řada z nich udělala ve volbách do Evropského parlamentu. Podzimní volby už se týkají života každého z nich. Když bude silná soc. dem. v Senátu, tak bude mít i dobrou vyjednávací pozici v rámci koalice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám