Hlavní obsah

Sobotka a saský premiér se shodli na nutnosti omezit migraci

– Praha

Na nutnosti snížit příliv běženců do Evropy se dnes na společném jednání v Praze shodli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a saský ministerský předseda Stanislaw Tillich. Oba se také vyslovili pro společné evropské řešení migrační krize. Vedle migrace hovořili o přípravy rychlotrati z Prahy do Drážďab.

Foto: Milan Malíček, Právo

Saský ministerský předseda Stanislaw Tillich a premier ČR Bohuslav Sobotka

Článek

"Přirozeně jsme se nevyhnuli také otázce migrace, shodli jsme se na tom, že potřebujeme společný evropský postup, který povede k tomu, že se podaří zregulovat silný migrační tlak," řekl na tiskové konferenci po jednání Sobotka. Je podle něj důležité klást důraz na rychlá opatření k posílení vnější schengenské hranice.

V případě, že se nepodaří snížit počet uprchlíků směřujících z Turecka do Řecka, navrhuje Česko i další země visegrádské čtyřky zavedení takzvaného plánu B, který spočívá v uzavření západobalkánské migrační trasy a důsledné ochraně řecko-makedonských a řecko-bulharských hranic.

Merkelová poslala pozdravy

Proti takovému plánu se zatím stavěla mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová. Tillich, který je členem stejné strany - Křesťanskodemokratické unie (CDU) - jako šéfka německé vlády, ve středu do Prahy přivezl právě pozdrav Merkelové. V současné době podle Tillicha Evropská unie potřebuje soudržnost a také uchování svobody a demokracie.

I proto se Tillich, který je také šéfem horní komory německého parlamentu, vyslovil pro důslednější sledování extremistických aktivit na internetu.

Právě v Sasku se objevují nezřídka rozsáhlé protesty proti migraci i výpady proti uprchlíkům. Naposledy o víkendu zatím neznámí pachatelé založili v saském Budyšíně požár v budově, z níž měla být ubytovna pro migranty. Kolem budovy zachvácené plameny se podle policie sešlo dvacet až třicet lidí, kteří požár provázeli potleskem a urážlivými poznámkami. Někteří z nich byli podnapilí a bránili hasičům v práci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár zničil střechu budoucí ubytovny pro uprchlíky v saském BudyšíněVideo: Reuters

Shodli se na rychlotrati

Sobotka a Tillich řešili i výstavbu vysokorychlostní železnice mezi Prahou a Drážďany. Tillich to řešil i s ministrem dopravy Danem Ťokem. Ministerstvo oznámilo, že v dubnu zveřejní, kudy by trasa měla vést.

Nová trať, na níž by kromě rychlovlaků mohly jezdit i nákladní vlaky, by výrazně ulehčila současnému železničnímu spojení vedenému podél Labe, které je již nyní na maximu své kapacity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám