Hlavní obsah

SNK ED mají nárok na příspěvek, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

SNK ED mají nárok na státní příspěvek 15 miliónů za pražské zastupitele. Ministerstvo financí podle úterního rozhodnutí pražského městského soudu postupovalo nezákonně, když odmítalo straně příspěvek vyplatit, a má rozhodnout znovu.

Článek

"Soud zrušil rozhodnutí ministerstva financí pro nezákonnost," řekl Novinkám místopředseda SNK ED Stanislav Polčák. Podle něj se soud pozastavil  nad tím, proč ministerstvo nerespektovalo dřívější rozsudek Nejvyššího správního soudu, který ve prospěch SNK ED rozhodl už v květnu.

Polčák připomněl, že ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) se ztotožnil se stanoviskem svého předchůdce Bohuslava Sobotky (ČSSD), který SNK ED příspěvky odmítal vyplatit s tím, že ve volbách do pražského zastupitelstva v roce 2002 nekandidovala jako strana nebo koalice, nýbrž jako sdružení. "Dříve se přitom pan ministr Tlustý vyjadřoval o nároku SNK ED příznivě," uvedl Polčák s tím, že strana obdržela zamítavé stanovisko ministerstva financí 20. října.

"Doufáme, že pan ministr, ať současný nebo budoucí, se konečně podřídí rozsudkům soudní moci. Respektovat výrok soudu odmítli už dva ministři," uzavřel Polčák.

Předsedkyně strany Jana Hybášková očekává, že ministr financí rozhodnutí soudu přijme a peníze vyplatí. "Já jsem strašně šťastná, protože já mám vzkaz pro všechny občany této země, že přes strašné obtíže, vlastně u šestého soudního jednání, jsme se konečně dostali k tomu, že soud jasně rozhodl, že nám prostředky náleží. Čili je v této zemi možno se upínat k vymahatelnosti práva. Nejde o ty peníze, ale o naplnění práva," řekla po rozsudku.

Věc se teď vrací k ministrovi financí, který může soudní rozhodnutí odmítnout. V tom případě by ale na něj evropští demokraté podali trestní oznámení. Strana také zřejmě požádá policii, aby prověřila i činnosti bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky.

Rozhodnutí ministerstva už soudy kritizovaly vícekrát

Nevyplacenými příspěvky se už zabýval také Ústavní soud. Ten letos v lednu zakázal ministerstvu rozhodnutí o příspěvku protahovat. 

Letos v květnu zamítl Nejvyšší správní soud stížnost ministerstva a potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze, podle kterého bylo negativní stanovisko ministerstva neúplné a nepřesvědčivé. Zatím ale žádný soud výslovně nenařídil ministerstvu, aby příspěvky vyplatilo.

Tři dny před komunálními volbami obvinila Hybášková lidi kolem ministra Tlustého a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z údajné žádosti o úplatek výměnou za vyplacení příspěvku. Předsedkyně evropských demokratů se omluvila Pospíšilovi, ale ne Tlustému, který kvůli tomu na ni podal trestní oznámení a žaluje ji o pět milionů korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

SNK ED podali trestní oznámení na Sobotku

Nevyplacený státní příspěvek za mandáty získané v komunálních volbách vedl SNK Evropské demokraty k podání trestního oznámení na ministra financí...

Výběr článků

Načítám