Hlavní obsah

Snížení tarifů se podobá měnové reformě z 50. let, bouří se zdravotníci

Právo, Václav Pergl

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí na zavedení jedné tarifní tabulky pro zaměstnance ve veřejné sféře bez zvyšování platů za léta praxe doslova rozpálil lékařskou veřejnost. Podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela lze takový krok srovnat pouze s komunistickou reformou z počátku 50. let.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

„Jen měnová reforma v roce 1953 byla taková rána,“ prohlásil ve čtvrtek Engel, který organizuje akci Děkujeme, odcházíme. Lékaři hrozí hromadnou výpovědí z nemocnic a tuto výzvu již podepsalo 3000 lékařů z 16 000, kteří pracují v nemocnicích.

Podle Engela lékaři mají zvláštní tarifní platovou tabulku, a pokud by byla zavedena podle návrhu ministerstva práce jiná, nejmladším lékařům by základní plat klesl o 14 procent a kvalifikovaným lékařům o 40 procent. „Za tyto peníze to dělat nebudeme,“ zdůraznil Engel.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger před několika dny ale prohlásil, že změna mzdových tarifů neovlivní platy lékařů tolik jako očekávaný až desetimiliardový propad příjmů zdravotního pojištění, z něhož je zdravotnictví placeno.

Podle něj plat lékaře je nyní v průměru zhruba 50 tisíc hrubého měsíčně, z toho 50 až 60 procent tvoří tarifní mzda a zbytek přesčasy, služby a osobní ohodnocení. „Pokud se tarifní složka sníží, tak ona nadtarifní se zvýší. Tedy příjmy by se snížit nemusely,“ řekl Heger.

Kubek: Uvěří jen dítě

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ale tvrdí, že „takovým slovům může věřit jen malé dítě“. Uvedl, že snížení mzdového tarifu se má podle návrhu ministerstva práce týkat i 86 tisíc pracovníků ve zdravotnictví, na kterých chce vláda ušetřit 6,4 miliardy. „Například plně kvalifikovaný lékař ve 14. třídě má nyní tarifní plat 33 240 Kč měsíčně, po úpravě by ho měl 19 220 Kč. To je o 42 procent méně,“ řekl Kubek.

Návrh ministerstva práce se příliš nelíbí ani premiéru Petru Nečasovi (ODS). „Budeme o dané záležitosti jednat ve vládě s koaličními partnery a také se sociálními partnery,“ prohlásil Nečas pro Hospodářské noviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám