Hlavní obsah

Snížení platů státních zástupců bylo zákonné, rozhodl Ústavní soud

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) ve čtvrtek odmítl, že by snížení příjmů státních zástupců v roce 2010 nebylo v souladu s Ústavou. Vláda Jana Fischera kvůli úsporným opatřením vzala žalobcům z mezd čtyři procenta. Ustanovení zákona bylo dočasné, platilo do konce roku 2010. Verdikt ÚS oznámil jeho předseda Pavel Rychetský.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Návrh na zrušení ustanovení zákona o platu státních zástupců podal Obvodní soud pro Prahu 5, který obdržel žalobu jednoho z pracovníků Městského státního zastupitelství v Praze. Žalobce dostal za leden 2010 čistý plat 41 653 korun. Bez úsporných opatření by přitom měl nárok na 43 268 korun. Státní zástupce žádal zpětné dorovnání platu.

ÚS posuzoval tuto žalobu jako modelový případ i za další podobné žaloby, které byly kvůli snížení platů státních zástupců podány.

Státní zástupci uváděli, že snížení platů by mohlo ohrozit nezávislost státního zastupitelství i celé justice. Státní zástupci mají stejně jako soudci zásadně omezené možnosti dalšího přivýdělku, zároveň jim zákon zakazuje stávkovat či kolektivně vyjednávat o mzdách.

Podobné žalobě ze strany soudců přitom ÚS soud loni v záři vyhověl a soudci mohou žádat o dorovnání svých snížených mezd.

Reklama

Výběr článků

Načítám