Hlavní obsah

Sníh vylákal lidi do hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivé sněhové podmínky i teploty pod bodem mrazu lákaly o svátcích do hor vyznavače sjezdového lyžování, zvláště když silnice byly sjízdné. Ve většině českých a moravských horských střediscích už fungují vleky a počet návštěvníků roste, i když největší nápor by měl teprve přijít o víkendu a na Silvestra.

Foto: Josef Zajíc

Pohár Davis Cupu v Ostravě. 29.1.2014

Článek

Beskydy

V Beskydech byla podle zástupce horské služby přijelo hodně lidí zejména ve čtvrtek. Na Lysé hoře naměřili v pátek 40 centimetrů sněhu. V dalších střediscích Beskyd sněhová pokrývka dosahuje až třiceti centimetrů.

Umělé zasněžování však umožňuje lyžovat ve všech střediscích. Hlavní nápor návštěvníků očekávají v Beskydech na Silvestra, kdy tradičně přijíždí do zimních středisek nejvíce lidí.

Jeseníky

Nápor lyžařů navzdory nepříznivému počasí zažily nejvyšší moravskoslezské hory Jeseníky, jejichž svahy pokrývá až bezmála jeden metr sněhu. Jeseníky v těchto dnech nabízejí dobré podmínky nejen pro sjezdové lyžování, ale na své si přijdou i vyznavači běžecké stopy.

"Zatímco v předchozích dvou dnech byla návštěvnost slabší, tak dnes do Jeseníků přijelo velké množství lyžařů. Vleky jezdily ve všech zimních střediscích. Počasí dnes ale nebylo příliš dobré, celý den byla mlha a padal mrznoucí sníh," řeklpracovník horské služby na Červenohorském sedle.

Šumava

Dobré sněhové podmínky v západočeské části Šumavy i Krušných hor využily o Vánocích stovky lyžařů. Na sjezdovkách tam leží od 25 do 45 centimetrů sněhu, upraveny jsou i běžecké stopy.

"Není to sice ideální, ale je to pořád dobré," řekl v pátek náčelník Horské služby Krušné hory Rudolf Chlad, "počasí bylo střídavé. Zažili jsme mrazy až 12 stupňů a slunečné počasí. Dnes se oteplilo, je nad nulou, mlha a sníh trochu povolil. Měli jsme také tady v oblasti Božího Daru čtyři vážné úrazy - většinou šlo o zlomeniny nohou."

Vleky jezdí na Klínovci, na Božím Daru, na Perninku i na Bublavě. Na Kramolíně je 30 cm sněhu. Pro běžkaře je strojově upravena krušnohorská magistrála.

Železná Ruda

Podobné podmínky jsou i v lyžařském středisku Železná Ruda. Také se oteplilo a je tu mírně nad nulou. Na sjezdovkách leží podle informací horské služby kolem 35 centimetrů sněhu. Běžecké stopy kromě cesty z Pancíře na Prenet jsou upraveny.

Krkonoše a Jizerské hory

Jasná obloha bezvětří a dobré sněhové podmínky vylákaly na Boží hod do východočeských hor stovky lyžařů. V Krkonoších leží kolem 40 centimetrů sněhu.

Všechny vleky a lanovky ve Sportovním areálu Harrachov v západních Krkonoších jsou od čtvrtka v provozu. "Lidí je poměrně dost, fronty se ale netvoří," řekl správce lanovky Milan Goč. Podle něj jsou podmínky v Harrachově velmi dobré: "Na červené sjezdovce se lyžuje velmi dobře, o něco horší je černá sjezdovka na Rýžovišti, ta ještě potřebuje umělý sníh."

Dobré sněhové podmínky nabízejí i lyžařská střediska v Jizerských horách. "V Bedřichově jsou v provozu všechny vleky až na jediný, také na tanvaldském Špičáku je už většina tratí připravena a od pátku pojedou ve středisku všechny vleky i lanovka a lyžovat se bude i na černé sjezdovce," uvedl ve čtvrtek Zdeněk Martínek ze sportovního oddílu TJ Bižuterie.

O něco horší podmínky nabízí podle Martínka zimní středisko na Severáku, kde je málo přírodního sněhu. Umělý sníh umožnil zprovoznit většinu lyžařských areálů.

Orlické hory

Lyžuje se i ve všech střediscích Orlických hor. V Deštném a Říčkách je kolem 30 centimetrů sněhu. Na Štědrý den začala sezona i v Čenkovicích. Výborné podmínky najdou v Orlických horách zejména běžkaři. Velmi dobré sněhové podmínky našli lyžaři v Dolní Moravě pod Kralickým Sněžníkem na Ústeckoorlicku.

Vysočina

Jediným místem, kde se dá lyžovat na Vysočině je sjezdovka v Lukách nad Jihlavou. "Máme výborné sněhové podmínky, na svahu je kolem půl metru převážně technického sněhu," řekla  správcová sjezdovky Magda Vaňková.

V Karasíně u Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku a na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě na Žďársku by se mělo začít lyžovat v sobotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bílé Vánoce potěšily lyžaře v celé Evropě

Ve většině populárních lyžařských středisek s výjimkou Itálie od víkendu sněžilo a až několik desítek centimetrů nového sněhu, které napadly 25. prosince,...

Výběr článků

Načítám