Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu. Radši nevyjíždějte, nabádají silničáři z Vysočiny

Nový sníh komplikuje v pátek dopravu zejména ve východní polovině České republiky. Na Vysočině se do 18. hodiny stalo přes 40 nehod a problémy hlásí i další kraje. Výstraha meteorologů před novým sněhem vyprší po páteční půlnoci, od půlnoci do sobotního rána pak navazuje výstraha před náledím.

Animace srážek od pátečních 10:30 do 18:30Video: chmi.cz

 
Článek

Kvůli prvnímu sněžení řešili policisté na Vysočině do pátečního večera přes 40 dopravních nehod. Kvůli problematické sjízdnosti přijali policisté odpoledne také asi 60 telefonátů. Nehody se zatím obešly bez zranění, uvedla mluvčí police Dana Čírtková krátce před 18:00.

Podle dispečera krajské správy a údržby silnice Romana Hubeného je v terénu 80 sypačů. Sněžení postupně zasáhlo celý kraj až po jeho západní hranici.

„Sněžení je celoplošně, schytali jsme to celý kraj, došlo to až na Pelhřimov, táhne to na západ, jezdíme, co můžeme. Klouže to všude, na hodně místech stojí kamiony. Když někdo nemusí, tak ať radši nevyjíždí," řekl Hubený.

Meteorologové varují před sněžením a náledím

Počasí

Relativně vysoké teploty, které jsou jen jeden stupeň pod nulou, a vytrvalé drobné sněžení podle něho umocňují kluzkost vozovky, posyp rychle překryje nová vrstva. „Kdyby bylo minus deset, tak by to bylo lepší,“ řekl Hubený.

„Největší problémy se týkají okresů Žďár nad Sázavou a Třebíč. Problémy hlásí i ostatní okresy našeho kraje. Na mnoha místech blokují provoz kamiony, které nemohou vyjet ve stoupání," řekla Čírtková.

Kamiony po 17:00 zablokovaly silnici u Kostelce na Jihlavsku nebo u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku, vyplývá z informací na webu policie.

Problémy v dopravě kvůli sněhu hlásí i další kraje. Na několika místech v Moravskoslezském kraji zablokovaly odpoledne silnice uvízlé kamiony.

Na jihu Moravy během několika hodin od zhoršení počasí evidovali policisté desítky nehod, vesměs šlo drobné kolize v menších rychlostech, kdy řidič nestihl včas zareagovat na dění před ním.

Čelní střet aut u Hradce Králové: Pět zraněných, dítě v kritickém stavu

Krimi

Sněžilo také ve vyšších polohách Pardubického kraje, kde se staly tři vážné dopravní nehody, při nichž se šest lidí zranilo a jeden člověk zemřel.

Meteorologové vydali výstrahu před novým sněhem. Platí od pátečních 9 hodin do jedné hodiny po půlnoci pro Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický kraj, Vysočinu, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Výstraha před náledím platí od půlnoci do sobotních 9 hodin ráno pro Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický kraj, Vysočinu, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám