Hlavní obsah

Sníh dopravní kalamitu nezpůsobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sobotní ochlazení ani noční sněžení nezpůsobily dopravní kalamitu. Ředitelství silnic a dálnic v neděli ráno uvedlo, že všechny sledované silnice byly ráno sjízdné, v místech se sněhovou vrstvou se zvýšenou opatrností. Teploty se pohybují od minus čtyř do dvou stupňů Celsia.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

 Ve vyšších polohách na silnicích 1. třídy na Příbramsku, Kladensku, Jindřichohradecku, Táborsku, Teplicku, Písecku, Turnovsku, Chrudimsku a Svitavsku leží vrstva sněhu od jednoho do pěti centimetrů. Sněhová vrstva je všude pokryta posypem.

Vozovky silnic druhých a třetích tříd jsou v celé republice převážně mokré, ve vyšších polohách leží vrstva sněhu od jednoho do pěti centimetrů. Sněhová vrstva je všude pokryta posypem.

Sněžilo na severu i na jihu Čech

V sobotu večer začalo sněžit na Liberecku a Jablonecku, tamní silničáři však sníh zvládli. "Všechnu techniku máme v terénu, silnice průběžně upravujeme, je však mokro a může to klouzat," řekl ČTK dispečer správy silnic v Liberci.

Na jihu Čech zaskočilo výrazní sobotní a nedělní ochlazení řidiče zejména ve výše položených silničních úsecích.

" Námraza se začala tvořit na některých cestách v sobotu podvečer a v neděli nad ránem napadlo kolem dvou centimetrů sněhu, který místy namrzal. Na údržbu komunikací jsme vyslali dvacítku vozidel a nyní jsou už všechny úseky bez problémů sjízdné," řekl Právu v neděli před polednem dispečer silničářů na Prachaticku Miroslav Petrášek.

Problémy měly v sobotu ale i řidiči směřující z Českých Budějovic na Trhové Sviny a Nové Hrady. Kolem čtvrté odpoledne se před a za Strážkovicemi proměnila vozovka v kluziště a v přikopu skončilo několik osobních aut. " Nahlášeno jsme měli osm nehod naštěstí obešly bez vážné újmy na zdraví. V neděli ráno jsme museli volat silničáře, aby posypali silnici u Vodňan, kde se vytvořilo náledí, zatím se ale prudká změna počasí obešla bez jediná nehody," informoval operační policejní důstojník Karel Kadlec.

Na Sokolovsku napadlo 15 centimetrů sněhu

Pluhy a sypače museli v noci vyslat západočeští silničáři na silnice v Krušných horách a na Šumavě. Nejvíce sněhu, až 15 centimetrů, napadlo v okolí Kraslic na Sokolovsku. "Na Kraslicku ještě dosolujeme," řekl v neděli dopoledne ČTK dispečer chebských silničářů. Na silnice v Karlovarském kraji museli silničáři vyrazit už po 01:00 v noci. Jen na Karlovarsku plužilo a solilo silnice 16 sypačů.

Olomoucký a Moravskoslezský kraj hlásí sněhové přeháňky, ve vyšších polohách možnost tvorby sněhových jazyků. I tam  Místa se sněhem jsou tam pokryta posypem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám