Hlavní obsah

Sníh a vítr stále trápí řidiče

Zimní podmínky panují ve středu na českých a moravských vozovkách, řidiči by měli počítat s rozbředlým sněhem, námrazou, ve vyšších polohách i se sněhovými jazyky a závějemi. Jízdu na mnoha místech stěžuje také snížená viditelnost a nárazový vítr. Uzavřeny také zůstávají některé úseky silnic nižších tříd.

Článek

Dálnice a rychlostní komunikace v České republice jsou podle Ředitelství silnic a dálnic sjízdné se zvýšenou opatrností. Na západě země jsou vozovky většinou holé, suché a vymrzlé, na východě území jsou silnice pokryté vrstvou rozbředlého sněhu po chemickém ošetření a sjízdné jsou tedy se zvýšenou opatrností. Viditelnost na některých místech snižují srážky.

Rozbředlý sníh pokrývá většinu silnic I. třídy, ve vyšších polohách jsou sněhové vrstvy uježděné a kryté posypem. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost také kvůli sněhovým jazykům a závějím. Silnice II. a III. třídy jsou pokryty vrstvou ujetého sněhu krytou posypem. Ve vyšších oblastech a lesních úsecích je na vozovkách ujetá vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem, místy s vyjetými kolejemi.

Silnice ve Středočeském kraji jsou sjízdné, na mnoha místech ale na řidiče číhá rozbředlý sníh, zejména na silnicích nižších tříd na Rakovnicku, na Mladoboleslavsku a ve východní části kraje. Na vozovkách nižších tříd na Příbramsku a Benešovsku jsou úseky s ujetou vrstvou sněhu krytého posypem. V oblasti Praha-západ jsou místy zbytky sněhu po pluhování.

Všechny silnice už se podařilo zprovoznit v Ústeckém kraji. Poslední zavátý úsek Mukařov-Kostelec na Litoměřicku silničáři otevřeli v úterý večer. Podle ústecké krajské správy a údržby silnic jsou hlavní tahy a příjezdové komunikace k hraničním přechodům bez problémů sjízdné. Na komunikacích nižších tříd v horských oblastech leží většinou ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Silničáři využívají klidnějšího počasí a pomocí fréz rozšiřují cesty na horách.

Silničáři v Pardubickém kraji hlásí i nadále trvající uzavírku zaváté silnice II/311 v úseku Mladkov - České Petrovice - Čihák až k hranici kraje. "Neprůjezdnou silnici se chceme pokusit uvolnit na víkend, aby se po ní mohlo jezdit k vleku. Zatím její uzavření příliš nevadí," řekl provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Václav Ouhrabka. Několik dalších menších komunikací je průjezdných pouze v jednom pruhu. Na všech se tvoří sněhové závěje. Ujetý či po chemickém ošetření rozbředlý sníh leží na většině okresních silnic ve vyšších polohách. 

Královéhradeckém kraji zůstává největší pastí na řidiče uježděná vrstva sněhu ve vyšších polohách, která je místy zledovatělá, a jsou v ní vyjeté koleje. Kvůli závějím je stále uzavřena silnice II. třídy mezi Polomem a Úhorem na Rychnovsku. Sněhové jazyky se stále tvoří v některých oblastech Náchodska a Rychnovska.

Jihočeský kraj má na silnicích, zejména nižších tříd, uježděný sníh krytý posypem. Námrazy mohou nemile překvapit řidiče na Českobudějovicku. Zledovatělé úseky mohou ohrozit bezpečné cestování také na některých silnicích v jihočeské části Šumavy. Hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření holé a vlhké.

Na Vysočině jsou po úterním sněžení všechny silnice sjízdné. Silný vítr se na většině území kraje už uklidnil, motoristé ale musejí počítat s jeho následky v podobě sněhových jazyků a zúžených silnic. Velkým nebezpečím jsou hluboké díry v asfaltu, které jsou ukryté pod břečkou a řidiči je tak mohou snadno přehlédnout.

Silný vítr, který v úterý vytvořil sněhové bariéry v Olomouckém kraji, se už na většině míst utišil. Uzavřeny však nadále zůstávají úseky Hraničné Petrovice - Jívová, Arnoltice - Veveří, Dálov - Horní Loděnice, Norberčany - Véska, Těšetice - Loučany a Potštát po hranice s Moravskoslezským krajem. Na Prostějovsku je mimo provoz silnice mezi obcemi Drahany-Niva. V okolí Šternberku je stále vyhlášen kalamitní stav. "Silný vítr místy ještě vane, ale věříme, že už mu dochází dech. Budeme pracovat na odklízení sněhu na uzavřených silnicích, na Šternbersku nám pomáhá i armáda. Doufám, že během dneška všechny silnice otevřeme," řekl dispečer olomouckých silničářů.

Silničářům v Moravskoslezském kraji stále ztěžuje situaci silný severní vítr, kvůli kterému se jim nedaří na mnoha cestách odklidit sněhové jazyky a závěje. Nejhorší je situace na Bruntálsku, kde jsou uzavřeny dvě silnice z Kněžpole do Těchanova a z Rýžoviště do Arnoltic. Sněhové jazyky se tvoří ve vyšších polohách rovněž na Opavsku a Novojičínsku. Na většině silnic první třídy leží ve vyšších polohách zbytky sněhové kaše, na silnicích druhé a třetí třídy je stará vrstva namrzlého sněhu s vyjetými kolejemi. Hlavní tahy jsou podle silničářů bez problémů sjízdné.

Žádných větších komplikací se nemusejí obávat motoristé na hlavních silnicích ve Zlínském kraji. Na ostatních vozovkách kraje leží zbytky sněhu po pluhování nebo souvislá vrstva sněhu, pod kterou se místy skrývají zmrazky nebo ledové vyjeté koleje. Na Vsetínsku se vlivem silného větru tvoří místy sněhové jazyky a závěje. Do hor je nutná zimní výbava včetně sněhových řetězů.

Jihomoravském kraji se potýkají silničáři s největšími problémy v okolí Blanska, kde na silnicích druhých a třetích tříd leží zledovatělá vrstva uježděného sněhu s vyjetými kolejemi. Se sněhovými jazyky je třeba počítat ve vyšších polohách v okolí Vyškova. Jinak jsou jihomoravské vozovky většinou holé a suché, případně mokré po chemickém ošetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám