Hlavní obsah

Sněžku zasáhl orkán

– Pec pod Sněžkou

Sněžku v pondělí zasáhl vítr o rychlosti orkánu. Dosáhl rychlosti až 126 kilometrů v hodině, uvedla na webu polská horská služba. Hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. Vichřice zastavila oba úseky lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku a také šestisedačkovou lanovku ze Špindlerova Mlýna na Pláně.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pohled z observatoře na Sněžce

Článek

Horská služba Krkonoše v pondělí vydala výstrahu před velmi silným větrem, který by mohl mít na hřebenech rychlost i nad 126 kilometrů v hodině. Turisté si podle horské služby musejí dát pozor i na místy vyfoukaný a zledovatělý terén.

Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli na webu správci lanovky. Kromě lanovek na Sněžku a na Pláně vítr jiné lanovky ve středních a východních Krkonoších neomezil.

Návrat zimy do Česka bude velkolepý

Počasí

V Krkonoších napadlo za poslední den asi pět centimetrů sněhu a celkem hřebeny pokrývá 30 až 60 centimetrů sněhu. Nadále platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

„Během dne bude sněžit v kombinaci se silným severozápadním nárazovým větrem. Mohou se vyskytnout malé deskové laviny, které se zastaví ještě na svahu,” uvedl lavinový specialista horské služby Robert Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám