Hlavní obsah

Sněžení zatím nepřineslo výraznější komplikace v dopravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Pokračující sněžení na většině území Čech v úterý ráno nepřineslo výraznější komplikace v dopravě. Všechny dálnice a silnice první třídy byly sjízdné. Silničáři nicméně upozorňují řidiče na možnost námrazy, neboť teploty se pohybují v rozmezí od 14 do minus dvou stupňů Celsia.

Foto: koláž Tomáš Maceška

Debutová alba loni natočili Vlady Gryc, Dasha i František Černý.

Článek

Problémy se sjízdností nehlásí ani na jihu Čech, kde teploty klesly až k minus deseti stupňům. Na Táborsku jsou sněhové přeháňky, takže zde mohou být některé silnice místy pokryty sněhem. Chemicky ošetřené silnice první třídy jsou mokré nebo na nich leží zbytky sněhu. Ostatní vozovky silničáři upravují pluhováním a inertním posypem. Ve vyšších polohách leží do tří centimetrů ujetého sněhu.

Rozbředlý i ujetý sníh v úterý zhoršoval jízdu motoristů po středočeských silnicích. Prakticky v celém kraji se opakují sněhové přeháňky, na řadě míst je zhoršená viditelnost, a silničáři proto doporučují řidičům velkou opatrnost při jízdě. Všechny silnice jsou ale sjízdné. Teploty v kraji se pohybují v rozmezí od minus devíti do minus tří stupňů. Většinou vane jen slabý vítr či je bezvětří.

V noci na Vysočině napadl jen sněhový poprašek do jednoho centimetru. Teploty se pohybují od minus pěti do minus 11 stupňů, je oblačno, vane slabý vítr. Silnice prvních tříd a části druhých tříd udržované chemicky jsou většinou holé a mokré. Na ostatních leží vrstva ujetého sněhu do pěti centimetrů krytá posypem.

Na horách s řetězy

Při cestě do nejvyšších poloh Šumavy a Českého lesa by ale řidiči měli mít připraveny sněhové řetězy. V regionu napadlo přes noc v nižších polohách do deseti, na Šumavě do 20 centimetrů sněhu. Na silnicích v celém kraji může být podle Tomáše Kunzendorfera z krajského dispečinku správy a údržby silnic vrstva rozježděného nebo rozbředlého sněhu. Silničáři jsou v terénu a stahují sníh i sněhovou břečku z vozovek a sypou je solí i inertním posypem.

Nejvíce sněhu je na silnicích v okolí Železné Rudy na Klatovsku. V úsecích, kde se nesmí používat chemický posyp, se drží až deseticentimetrová vrstva ujetého sněhu krytého inertním posypem. Podobně jsou na tom i silnice ve vyšších polohách Českého lesa na Tachovsku.

V horských oblastech Krkonoš napadlo přes noc asi pět centimetrů sněhu. V oblasti pracuje na silnicích pět sněhových fréz. "Musíme vozovky před víkendem připravit, v Benecku nebo kolem Vítkova lemují silnice až dvoumetrové sněhové mantinely, se kterými už si běžný pluh neporadí," řekl ČTK dispečer správy silnic v Hrabačově na Semilsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám