Hlavní obsah

Sněžení se silným větrem tvoří na silnicích závěje

PRAHA

Na celém území republiky od rána sněží a fouká silný nárazový vítr, který na mnoha místech vytváří sněhové jazyky a závěje. Největší problémy mají řidiči v Libereckém kraji, kde napadlo před 30 centimetrů sněhu a silničáři zde proto doporučují raději vůbec nevyjíždět.

Foto: Michal Mucha

Foto z burzy

Článek

Silničáři na Liberecku dokonce zvažují vyhlášení kalamity, nestačí totiž odklízet sníh ani na hlavních tazích. Zablokovaná je i silnice mezi Libercem a Turnovem, kde kolonou aut nemohou projet ani sypače. V Ústeckém kraji je situace o něco lepší, na hraniční přechod Cínovec ale přesto musela vyjet i fréza.

Kvůli velkým závějím jsou zavřené silnice mezi Klenčím pod Čerchovem a Postřekovem a mezi Mezolezy a Úsilovem na Domažlicku. Problémy s odklízením sněhu mají silničáři i na severu Plzeňska. Silný vítr komplikuje dopravu na Šumavě. V okolí horské Kvildy na Klatovsku se dá jezdit jen se sněhovými řetězy. Sníh navíc může namrzat. Kritická situace je podle silničářů i na silnici mezi Volary a Novou Pecí na Prachaticku. Kamiony by se jí měly raději zcela vyhnout.

V Karlovarském kraji mohou závěje zaskočit řidiče i na hlavních tazích. Silničáři na údržbu silnic nasadili veškerou techniku včetně fréz a šípů, silný vítr ale jejich úsilí většinou rychle zmaří. Na některých místech je silnice zavátá už několik minut po průjezdu pluhu.

Pozor na závěje

Kamiony blokují dopravu v kopcích Vysočiny. Na silnicích se tu nepřetržitě vytvářejí sněhové jazyky a závěje.

Zcela neprůjezdný byl silniční tah mezi Zlínem a Vsetínem v oblasti kopce Syrákov. Kolona stojících aut se již táhne přes celou obec Jasenná a podobná situace je i z druhé strany kopce. "Na Syrákově uvízly v obou směrech dva kamiony. Jejich vyproštění a zprovoznění silnice potrvá nejméně dvě hodiny," řekla Právu policejní tisková mluvčí Ivana Baťová.

Na Pelhřimovsku silničáři museli na pomoc povolat i brigádníky, kteří jezdí s rezervní technikou. Sněhové jazyky se tvoří také na některých silnicích ve Středočeském kraji a v okrajových částech Prahy.

Na závěje si musejí dávat pozor také řidiči i na Moravě, hlavně na Bruntálsku, na Šumpersku či Jesenicku. Na Vsetínsku hustě sněží a fouká silný vítr, viditelnost je proto značně omezená. Sníh tam zůstává i na hlavních tazích. V nižších polohách jsou ale silnice sjízdné. Větší problémy zatím nemají řidiči na jihu Moravy, husté sněžení tu ale očekávají ještě dnes odpoledne nebo v noci na sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám