Hlavní obsah

Sněžení a přízemní mrazíky. Po prosluněném víkendu přijde prudké ochlazení

Sněžení, déšť, razantní ochlazení, kdy se ráno na mnoha místech Česka objeví přízemní mrazíky. Tak bude vypadat podle meteorologů počasí během prvního dubnového týdne. Řidiči, kteří pojedou ve čtvrtek po dálnici D1, by se měli připravit na velké problémy, varuje Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nad Českem se v současné době vlní studená fronta a po ní začne nad naše území proudit studený vzduch. „Teploty, které jsme zažívali v posledních dnech, byly obvyklé pro konec května, nebo dokonce i červen. Nyní se vracíme zpět do obvyklého dubnového počasí,“ uvedla Honsová.

V pondělí bude oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Odpolední teploty by se měly pohybovat v rozmezí 12 a 16 stupňů Celsia. Na Moravě a ve Slezsku bude ještě polojasno a vyšší teploty, rtuť teploměru se tam vyšplhá až k 21 stupňům.

Úterý by mělo v Čechách propršet. Bude zataženo, odpolední teploty se budou pohybovat mezi 12 a 16 stupni. Na Moravě by měly být přeháňky jen lokální a zatím stále zůstanou vysoké teploty mezi 16 a 20 stupni.

Ve středu bude přibývat oblačnosti s deštěm a po přechodu další studené fronty se začne ochlazovat a zmizí teplotní rozdíly meči Čechami a Moravou, tvrdí Honsová. Ranní teploty budou v rozmezí 7 a 3 stupňů, odpolední v intervalu 11 až 15 stupňů.

Razantní ochlazení ovšem přijde ve čtvrtek po přechodu studené fronty. „Od severozápadu bude proudit do Česka chladný vzduch. Bude zataženo, od poloh nad 600 metrů nad mořem bude padat sníh,“ uvedla Honsová. Ranní teploty se budou pohybovat v rozmezí 6 a 2 stupňů, odpolední mezi 6 a 10 stupni, k tomu bude foukat čerstvý studený vítr.

Ti, kteří pojedou do dálnici D1, si musí na Vysočině dát pozor. „Bude sněžit a současně foukat silný vítr. Ten, kdo už má letní pneumatiky, pro něj to bude náročná jízda,” dodala Honsová.

V pátek bude oblačno, na Moravě a ve Slezsku by mělo celý den pršet, v Čechách budou přeháňky jen ojedinělé. Ranní teploty budou v intervalu 5 až 1 stupeň, na mnoha místech přízemní mrazíky, odpolední teploty budou mezi 7 až 11 stupni.

Mírné zlepšení počasí by mělo nastat o víkendu. Přesto ale bude víkend chladný, s ranními přízemními mrazíky. Odpolední teploty v sobotu by se měly pohybovat v rozmezí 9 a 13 stupňů, v neděli 10 a 14 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám