Hlavní obsah

Sněžení a mrznoucí déšť doprovází silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Na většině území České republika je polojasno až zataženo. Sněhové přeháňky místy střídají dešťové srážky. "Vozovky jsou holé, vlhké popřípadě se zbytky uježděného sněhu," hlásí ÚAMK a zároveň upozorňuje na riziko sněhových jazyků, které hrozí kvůli silnému větru především v Libereckém a Východočeském kraji, na Vysočině a na Znojemsku.

Foto: archiv autora

V hudební komedii Romance za korunu si Jiří Schelinger zahrál sám sebe.

Článek

 "Na Hradecku jsou silnice první třídy po chemickém ošetření mokré. Problémy mohou mít řidiči na silnicích třetí třídy, kde se zejména v lesních úsecích drží zbytky sněhu, na některých místech s vyjetými kolejemi," informovala východočeská policejní mluvčí Marie Kotková. "V okrese Havlíčkův Brod fouká silný nárazový vítr a místy se tvoří sněhové jazyky," doplnila mluvčí.

Namrzání vozovek způsobuje okluzní fronta, která se v pátek od západu postupně přesune na celé území Čech a v sobotu na Moravu.

Po přívalech sněhu v minulých dnech a čtvrtečním náledí si tak řidiči od komplikací neodpočinou. "Fronta bude doprovázena zpočátku sněžením nebo deštěm se sněhem s novou sněhovou pokrývkou do 5 cm, ojediněle až 10 cm," uvádí meteorologové na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Sněžení bude během pátku, v západních Čechách již v ranních a dopoledních hodinách, na Moravě až v sobotu, postupně od západu přecházet v déšť nebo mrznoucí déšť. "Při dešťových nebo mrznoucích srážkách je nebezpečí namrzání vozovek, v noci na sobotu i náledí," dodávají meteorologové.

V jižních Čechách klid

Zvýšenou opatrnost v pátek doporučují silničáři řidičům v jižních Čechách. Na většině území regiónu sněží, je zataženo a teplota se pohybuje od minus jednoho do minus šesti stupňů. Na silnicích třetí třídy v okrese Jindřichův Hradec se na vozovkách místy tvoří sněhové jazyky, obdobná situace je i ve vyšších polohách Táborska. Všechny sledované silnice jsou sjízdné.

Reklama

Výběr článků

Načítám