Hlavní obsah

Z Průmyslového paláce v Praze sundali hodinovou věž. Čeká ji oprava

Praha
Aktualizováno

Průmyslový palác na pražském Výstavišti prochází kompletní rekonstrukcí. Kvůli ní ve středu z centrální haly paláce jeřáby snesly hodinovou věž.

Snesení hodinové věže Průmyslového paláce pro následnou kompletní rekonstrukciVideo: Novinky

 
Článek

Podle stavbyvedoucího Davida Čecha z firmy Metrostav DIZ je konstrukce věže ve špatném stavu a není možné ji opravit jinak než na zemi. Už dříve dělníci z věže sundali hodiny, které se nyní renovují.

Foto: Novinky

Snesení hodinové věže Průmyslového paláce pro následnou kompletní rekonstrukci

„Věž nelze opravit na střeše, protože jedna noha je v havarijním stavu a špatně by se to podpíralo. Proto jsme přistoupili k variantě demontáže na zemi, kde jsme udělali provizorní podkonstrukci, na kterou se věžička položí, následně se obestaví lešením a začneme ji opravovat," řekl Čech.

Dodal, že práce podle odhadu potrvají zhruba půl roku.

Renovace století: V Průmyslovém paláci zachraňují historické vitráže

Domácí

Po úpravě základní konstrukce přijde na řadu restaurace zbylých částí věže. Opatření vitrážemi a zasklení kopule se pak budou provádět až poté, co bude zpět na svém místě. Vrátí se na ni také zrestaurovaný hodinový stroj s věrnou kopií původního plechového ciferníku.

Návrat koruny

„Jako taková třešnička na dortu se na korunu věžičky navrátí původní svatováclavská koruna, která bude pozlacená," uvedl Čech. Dodal, že přípravné práce na snesení trvaly několik týdnů a zahrnovaly odstrojení věže, odstranění starých dřevěných prvků nebo aplikaci stabilizačních tyčí bránících deformaci konstrukce.

Foto: Novinky

Jeřáb nadzvedl věž Průmyslového paláce

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rekonstrukci po ničivém požáru čeká celý palác. Hotovo má být v roce 2025.

Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Náklady na ni jsou 2,64 miliardy korun.

Průmyslový palác byl postaven u příležitosti konání Jubilejní zemské výstavy v roce 1891. Jde o montovanou ocelovou konstrukci. Levé křídlo budovy v roce 2008 vyhořelo a bylo kompletně zničeno. Rekonstrukce paláce začala letos na jaře.

Obdobně náročnou operaci jako nyní zažila Praha v roce 2008, kdy se na věž Malostranské besedy vrátila kopule třetí věže, která byla z budovy odstraněna v roce 1828.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám