Hlavní obsah

Sněmovna Turów řešit nebude. Koalice program schůze zamítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční poslanci z řad ANO svolali na úterý mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli česko-polské smlouvě o pokračování těžby v polském dole Turów. Podle nich je pro Česko dohoda prohrou, nevýhodná a ukvapená. Program schůze ale neprošel, „vládní“ poslanci ho většinou hlasů odmítli.

Foto: David Modrý, ČTK

Hnědouhelný důl a elektrárny v Turówě

Článek

„Nechápeme, co vedlo českou stranu k tomu, že ustoupila z celé řady našich podmínek. Dohoda pro nás není dobrá, prohráli jsme, přestože jsme drželi v rukou všechny trumfy,“ uvedla šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

Ostře se na plénu pustil do vlády nejen kvůli Turówu také expremiér Andrej Babiš (ANO). „Každý den, kdy tato vláda nepracuje, je pro Česko skutečným požehnáním. Do Sněmovny poslala tři věci, které jsou velké průšvihy,“ prohlásil v dolní komoře.

Smlouva o Turów je dalším vlasťňákem vlády, zní z ANO

Domácí

Konkrétně se podle něj jednalo o pandemický zákon, návrh státního rozpočtu a selektivní podporu pro domácnosti kvůli zdražování energií. „Všechno ale trumfuje smlouva o Turów,“ doplnil Babiš.

Dohoda o Turówu není výhodná ani podle jeho kolegy exministra životního prostředí Richarda Brabce. „Dohodu jsme vyjednávali dlouho. Nepodepsali jsme ji, protože bychom ji nemohli obhájit před občany,“ uvedl.

Právě hnutí ANO chtělo ve středu smlouvu na půdě Sněmovny mimořádně řešit. Polsko na základě dohody poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) jako kompenzaci a zavázalo se k dalším opatřením týkajícím se těžby.

Směšné a neakceptovatelné, prohlašovali o finančních kompenzacích Turówu Adamová s Jurečkou

Domácí

Polsko také slíbilo vybudovat ochrannou zeď, která má v českém pohraničí zabránit únikům podzemní vody. V návaznosti na podpis dohody Česko stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Vládní poslanci ale neschválili program schůze, kritiku opozice odmítli. „Uzavření mezivládní dohody s Polskem o Turówu bylo jedinou cestou, jak dosáhnout ochrany českého území před dopady těžby v polském uhelném dole,” prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

„Není pravda, že smlouva nechrání zájmy České republiky. Není pravda, že jsme drželi v ruce silné karty. Je pravda, že jsme získali, co se dalo,” dodala k tomu před mimořádným jednáním dolní komory ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám