Hlavní obsah

Sněmovna schválila zákon o střetu zájmů

– PRAHA

Poslanci ve středu schválili zákon o střetu zájmů. Týká se členů vlády, poslanců, senátorů, ale také například soudců a zaměstnanců jiných státních institucí. Ti všichni budou muset podrobněji informovat o svém majetku. Pro zákon zvedla ruku většina zákonodárců.

Článek

"Navrhovaný zákon by měl nahradit dosavadní právní úpravu, která je zejména s ohledem na svou omezenou osobní působnost nedostatečná a vnímána jako neefektivní," řekl ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Zákon o střetu zájmů se týká například i šéfů ústředních státních orgánů, členů Komise pro cenné papíry, bankovní rady ČNB či Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a také všech krajských a obecních zastupitelů, kteří za funkci berou plat. Budou muset informovat o svých podílech ve firmách nebo o koupi nemovitosti. Do měsíce budou muset zveřejnit i to, že si vzali úvěr.

Pokud funkcionář informaci nepodá, hrozí mu pokuta 30 tisíc korun, pokud poskytne informaci nepravdivou a přijde se na to, může mu kontrolní komise dát pokutu až do výše půl miliónu korun.

Dlouhodobě kritizovala nedostatečnost zákona o střetu zájmů například mezinárodní nevládní organizace Trasnparency International, podle níž bylo dosavadní právní znění podhoubím korupce.

Anketa

Přispěje nový zákon o střetu zájmů ke snížení korupce v ČR?
ano
59,8 %
ne
40,2 %
Celkem hlasovalo 2398 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci poslali dál zákon o střetu zájmů

Poslanci ve středu udělali krok, který jim ukládá povinnost zveřejňovat podrobnější informace o svém majetku. A nejen jim. Kromě nich bude moci veřejnost lépe...

Výběr článků

Načítám