Hlavní obsah

Sněmovna dala šanci omezení nároku na azyl, jak navrhl Úsvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna dala v úterním prvním čtení šanci návrhu opozičního Úsvitu, podle něhož by neměli nárok na azyl imigranti, kteří spáchali v Česku trestný čin nebo přestupek. Předlohu nyní projedná bezpečnostní a ústavně-právní výbor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér ČR Bohuslav Sobotka a Roman Sklenák (oba ČSSD) na úterní schůzi Sněmovny

Článek

Zamítnutí normy navzdory zápornému stanovisku vlády nikdo nepožadoval. Kabinet uvedl, že navrhovaná úprava by byla protiústavní. Předkladatelé s tím nesouhlasí, podle předsedy poslanců Úsvitu je změna zákona potřebná. "Dá se očekávat, že s jarními měsíci bude migrační vlna opět vzrůstat," uvedl předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch.

Černochův kolega z klubu Martin Lank soudí, že české azylové zákony jsou benevolentní. Úsvit chce, aby byli lidé, kteří by se protiprávního jednání dopustili, okamžitě vyhoštěni.

Kabinet tvrdí, že i kdyby byla novela schválena, neměla by žádný dopad. Česko je totiž vázáno úmluvou o právním postavení uprchlíků, která má přednost před zákonem.

Návrh na nižší DPH odmítli

Poslanci během dne zamítli návrh opoziční ODS na snížení sazeb daně z přidané hodnoty. Základní sazba měla podle ODS klesnout z nynějších 21 procent na 19 procent a první snížená sazba z 15 na 14 procent.

ODS také navrhla přeřadit stravovací služby s výjimkou podávání alkoholických nápojů do první snížené sazby. S návrhem už loni v létě nesouhlasila vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám